Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collage

Balkander: Bollen måste in – räcker inte att skapa chanser

Efter 0-0 mellan Häcken och BP i lördags och 1-1 mellan IFK Göteborg och Degerfors på söndagen tål det att påminna om fotbollens grundprincip: Bollen måste in också, det räcker inte med att bara skapa chanser.

I fjol satt jag på Edsborgs IP och följde FC Trollhättans upphämtning mot IFK Göteborg i Svenska cupens första gruppspelsomgång. Det blev 2-2 till slut, domedagsrubriker och pannor i djupa veck. Tre månader senare stod Blåvitt där som slutsegrare i Svenska cupen efter seger mot Örebro i finalen på Gamla Ullevi.

Vi skall således inte räkna ut IFK efter poängtappet mot Degerfors. Däremot kändes det väldigt onödigt. Totalt sett skapade hemmalaget uppemot 15 målchanser. På det måste man göra mer än ett mål.

Hjörtur Hermannsson utsattes för ett första test och klarade det med godkänt betyg. Målskytt i första halvlek, imponerande ledarattityd och närvarande vid situationen där Degerfors gjorde 1-1. Enligt mitt sätt att se på saken borde Haitam Aleesami vunnit duellen mot Peter Samuelsson. Oavsett: Det är inte Thomas Rogne-klass på honom än, men det lovar gott.

Däremot kan man alltid ställa sig frågan vad Hjalmar Jonsson och Tom Pettersson har gjort för ont. Nu lommade de oinbytta tillbaka till bänken med kvarten kvar, fullt medvetna om att deras förväntade speltid i det här laget framöver blir tämligen begränsat.

Publik har en gruppspelsmatch i Svenska cupen aldrig lockat en större publik i Göteborg än IFK Göteborg-Degerfors (3 607), detta i Blåvitts första match någonsin med en Hisingsarena som hemmaplan. Inomhus i Prioritet Serneke Arena i all ära, fotboll är en utomhussport.

På fredag väljs ny president i Fifa efter Sepp Blatter, som suttit sedan 1998; en epok som förutom utveckling, ökad globalisering och kommersialisering inneburit vägs ände.

Den stank efter inre förruttnelse som omger det internationella fotbollförbundet blir dessvärre kvar fram till VM i Qatar 2022 – vår tids största mästerskapsgåta och det ultimata bevisat på hur korrupt Fifa och allt som omger världsfotbollen blivit.

I dagarna presenterar IFK Göteborg sitt bokslut för 2015. Malmö FF offentliggjorde sitt häromdagen. 500 miljoner i omsättning, 230 miljoner i vinst, 450 miljoner i eget kapital (svenskt rekord), varav 285 miljoner i likvida medel. Avståndet är inte bara stort till Europa längre.

Blåvitts jakt på ny klubbdirektör inkluderar initialt namn som Carl Fhager och Magnus Erlingmark.

Olof Mellberg är tillbaka. DEN vinnarskallen.

Plus

Stämningen på Bravida. Bra tryck på läktarplats, i februari. Det bådar gott.

Minus

Ingen nämnd, ingen glömd. Effektiviteten – och förmågan av få bollen på mål – var inte den bästa i Blåvitt på söndagen.

Mest läst