Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Mattias_Balkander_WEBBKRONIKA

Balkander: Bättring, alla!

Alla var i princip överens. IFK Göteborgs ekonomi missköttes 2015. Efter brandtal av tidigare styrelseledamöterna Tore B Carlsson och Kent Olsson dog begäran om votering gällande ansvarsfrihet för den tidigare styrelsen.

Årsmötet är föreningens yttersta och mest demokratiska instrument. Mest energi, när IFK Göteborg höll sitt 111:e årsmöte på Burgården på måndagskvällen, gick till frågan om den avgående styrelsen skulle få ansvarsfrihet.

Medlemmar, som Kaj Tiblad, Javier Vasquez och Nils Wiberg, pläderade för de orimliga i de senaste årens ekonomiska utveckling och saknade transparens.

Den avgående innertrion – ordföranden Karl Jartun, kassören Ulf Ivarsson och vice ordförande Conny Blessner – representerades av Jartun och Ivarsson som båda vid ett flertal tillfällen fick förklara underskottet, som i driften inneburit 75 miljoner kronor under den senaste treårsperioden.

Trots höga tonlägen fick styrelsen ansvarsfrihet. Jag tror, med några års distans, att det var det bästa beslut som fattades denna kväll, dock utan att försvara arbetet med ekonomin.

Nils Wiberg, som via sitt företag årligen skjuter till ett tvåsiffrigt miljonbelopp, föreslogs och avböjde roll som ledamot i styrelsen.

Han hann dock tydligt proklamera stöd för 51-procentsregeln, det vill säga den regel som i alla tider åsidosatt möjlighet för enskilda majoritetsägare att överta makt i idrottsförening.

Alla som följt IFK Göteborg sedan Nils Wiberg blev stjärnpartner 2011 vet att han ofta är frispråkig. Nu hade han möjlighet, föreslagen av närvarande medlem, att ta plats i styrelsen.

Att han tackade nej gör det svårare för faktiska åsikter det kommande året.

Samtidigt öppnade han för att säga ja i framtiden, om frågan på nytt skulle aktualiseras.

Ny ordförande för IFK Göteborg blir som valberedningen föreslagit Frank Andersson. Kring detta blev det ingen dramatisk. Han valdes enhälligt. Att Frank, som en föreningsmänniska ut i fingerspetsarna, samtidigt skall leda Gunnilse under 2016 blir rimligtvis inget större hinder. Men som alla vet: Dygn har bara 24 timmar.

Det genomfördes en votering om pressens närvaro. Det har aldrig tidigare hänt. Och antalet medlemmar som inte ville ha media närvarande var fler än någonsin. 255 nej. 350 ja.

Jag har skrivit det förut och skriver det igen. Var noggranna i rekryteringen av ny klubbdirektör. Det blir avgörande för hur arbetet med vad årsmötet beslutat genomförs.

Plus:

Rekordmånga medlemmar – 635 röstberättigade – närvarade vid IFK Göteborgs årsmöte. Det är kraftfullt.

Minus:

Ett 50-tal av dessa lämnade mötet i protest när styrelsen fick ansvarsfrihet. Ett tveksamt beteende, som delvis förklaras av en medlems uttalande om applåd vid utträdet. Bättring, alla!

Mest läst