Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2
Vetersurdegsbröd.

Baka ditt surdegsbröd - skicka recept!

Surdegstrenden håller fortfarande i sig. Majorna-bagaren Robin Edberg visar hur en bra surdeg ska se ut, lukta och låta i ett GP-reportage. 

Skicka ditt recept på surdegsbröd.

Sur baguette

Dag 1, gör surdegen

Surdegsstart 20g

Vatten 350g

Vetemjöl 275g

Låt stå över natt på varm plats.

(Glöm ej att ta undan lite surdeg till nästa bak)

Dag 2,

Vatten 1000g

Vetesurdeg 625g

Vetemjöl ca. 1500g

Honung 25g

Havssalt 50g

Blanda alla ingredienser till en smidig deg, den ska vara ganska kletig låt degen jäsa i 2 h i en in oljad bunke, sedan vägs 450g bitar och rulla ut till baguetter, lägg på plåt och kall jäs på kyl över natt.

Dag 3, Grädda på 250 grader ca 20-25 minuter och njut.


Tips

Optimala jäsförhållanden: Degen ska hålla 24–26 grader när den är färdigarbetad i maskin. Då jäser den i lagom takt oavsett om man arbetar med surdeg eller inte. Täck över med plastfolie eller bakduk om du har torr luft hemma.

Då undviker du att det jästa brödet får en torr yta. Du kan välja att jäsa degen kallt över natten eller i rumstemperatur om du vill baka dem samma dag.

Om du jäser i rumstemperatur, ca 20 grader, får det inte vara på en för varm plats. Då går jäsningen för fort och du riskerar att brödet jäser över väldigt snabbt. Jäser du degen kallt kan du göra det i nedre delen av kylskåpet eller på annan kall plats där temperaturen är ca 8 grader. Bröden är färdigjästa när de är ungefär dubbelt så stora och ger lite motstånd när du känner på dem.

Stöd under jäsningen:

Det finns speciella baguette­plåtar men det är inte ett måste när man bakar ut baguetter på detta vis. För att ge baguetterna lite extra stöd kan du antingen rulla ihop rengjorda kökshanddukar, mjöla dem ordentligt och lägga en rulle mellan varje baguette.

Ett annat alternativ är att rulla ihop dagstidningar och plasta in dem. Detta fungerar som stöd och får baguetterna att jäsa uppåt och inte utåt sidorna.

Mest läst