Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Bad Yaki-da stänga efter dödsolyckan – handfängslades

Johanna befann sig på Yaki-da när en man föll handlöst från fjärde våningen. När hennes killkompis vid två tillfällen sa till vakter att de borde stänga nattklubben blev han upptryckt mot en vägg, handfängslad av vakterna och slutligen ivägkörd av polis. Det visar en film som GP tagit del av.

Johanna, som inte vill figurera med sitt efternamn, stod med ryggen mot trappan när dödsolyckan inträffade på fredagskvällen. Men hennes vänner såg händelseförloppet och när Johanna vände sig om och tittade ner, såg även hon mannen som hade fallit. När festandet fortsatte som vanligt sökte kompisgänget upp vakterna.

– Vi reagerade starkt på att klubben fortsatte ta in gäster. Vi ställde tidigt krav på vakterna att stället borde stänga för kvällen, både av respekt för den avlidne eller åtminstone skadade, och av omtanke om alla oss som var kvar där inne i chock. Men ingen brydde sig om det vi sa, säger hon.

Till slut gick Johanna och hennes vänner ut från klubben. Enligt Johanna försökte hennes killkompis då återigen övertala vakterna att stänga.

När Johanna tyckte att stämningen blev obehaglig tog hon upp mobilen och började filma. GP har fått ta del av filmklippet, som börjar med att upprörda röster hörs. Sedan ser man hur killkompisen trycks upp mot väggen.

Efter en stund släpper vakterna killen. Killkompisen står still medan vakterna inväntar polisen och efter några minuter beslutar sig vakterna för att sätta handfängsel på honom. Efter ytterligare några minuter anländer polisen, som börjar prata med vakterna. Därefter blir killen tillsagd att sätta sig i polisbilen. I filmen syns också hur en av poliserna säger till Johanna att hon ska stänga av kameran om hon vill att polismannen ska prata med henne om vad det är som händer.

– Då stängde jag av. Vi ringde Yaki-da medan vi stod utanför och bad att få prata med ansvariga på klubben för att få framföra vår åsikt om att klubben borde stängas. Vi kopplades till en restaurangchef som sa att chefen skulle höra av sig, men det hände aldrig, säger Johanna.

Johanna berättar att killkompisen fördes bort av polisen och släpptes först tidigt på morgonen.

Peter Larsson som är kommissarie vid utredningsjouren i Göteborg bekräftar att polisen omhändertog en man.

– Vid 23:15 på adressen där Yaki-da ligger, så omhändertogs en person enligt trettonde paragrafen, alltså för störande av allmän ordning. Sedan kördes personen till Ernst Fontells plats, säger han.

På Ernst Fontells plats ligger polisstationen. I efterhand vänder sig Johanna emot såväl polisens som vakternas hantering av händelsen.

– Min killkompis var så klart upprörd och i chock. Men i stället för att de lyssnade på något som borde vara självklart, blev han behandlad så här, säger hon.

Yaki-das vd Christopher Palmqvist har i efterhand beklagat att klubben inte stängde. Han bekräftar i grova drag det som utspelade sig mellan vakterna och Johannas killkompis.

– Som jag fått det förklarat för mig, uppfattade vakterna att personen var väldigt högljudd och när situationen blev sådan, valde vi att agera. Det är olyckligt att det blev så, särskilt med tanke på olyckan i går kväll. Men det är en möjlighet våra ordningsvakter kan ta till för att förhindra våld, säger han.

Johanna medger att killkompisen var uppriven när han pratade med vakterna, men tycker att det borde vara förståeligt med tanke på vad killkompisen just hade bevittnat.

– Han var upprörd och i chock så klart, säger hon.

Christopher Palmqvist understryker att vakterna inte kände till olyckans dödliga utgång när de skulle bemöta Johannas killkompis. Han bekräftar påståendet om att Johanna även ringde klubben för att förmå den att stänga.

– Min kollega mottog ett sådant telefonsamtal. Men det nådde mig inte under gårdagen, utan först nu, säger han.

Mest läst