Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Backaborna slipper inte trängselskatt

  Backaborna slipper inte trängselskatt från årsskiftet. Frågan ska först utredas av finansdepartementet.

  - Vi har lovat att göra undantag för de boende i Backa, men vi har faktiskt inte lovat någon förändring redan från 1 januari 2015, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Efter hård kritik mot betalsystemet från Backaborna hamnade frågan om undantag från trängselskatten i somras på regeringens bord. Då föreslogs att nya regler skulle träda i kraft redan från årsskiftet.

  Men nu står det klart att förändringen dröjer. Enligt Anna Johansson, som utsågs till infrastrukturminister för två månader sedan, ligger ärendet hos finansdepartementet för beredning.

  - Förändringen finns inte med i budgeten. Min bedömning är att vi hinner utreda frågan under 2015, men jag har inte fått någon lägesrapport ännu, säger hon.

  Vägvalets ordförande Theo Papaioannou kände inte till att undantaget för Backaborna skjuts på framtiden.

  - Jag blir matt när jag hör det. Det handlar om förtroende om och om igen, säger han.

  Enligt Theo Papaioannou kom beskedet ändå inte som någon stor överraskning. Med tanke på att det bara är en månad kvar av året hade han anat att införandet skulle bli försenat.

  - Men det blir så tydligt att det bara är en massa prat och ingen verkstad. Jag tror folk tröttnar.

  Förslaget till undantag har tagits fram av trafikkontoret efter en lång rad möten med Backaborna. Politikerna i Göteborg är positiva och i augusti uppvaktade Johan Nyhus (S) och Jonas Ransgård (M) dåvarande finansminister Anders Borg.

  När de nya reglerna införs kommer drygt 30 000 boende och omkring tusen företag i Backa att slippa trängselskatt när de passerar de fem nordligaste betalstationerna, med nummer 17 - 21. Stationen vid Tingstadstunneln omfattas inte.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.