Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Backaborna slipper inte trängselskatt

Backaborna slipper inte trängselskatt från årsskiftet. Frågan ska först utredas av finansdepartementet.

- Vi har lovat att göra undantag för de boende i Backa, men vi har faktiskt inte lovat någon förändring redan från 1 januari 2015, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Efter hård kritik mot betalsystemet från Backaborna hamnade frågan om undantag från trängselskatten i somras på regeringens bord. Då föreslogs att nya regler skulle träda i kraft redan från årsskiftet.

Men nu står det klart att förändringen dröjer. Enligt Anna Johansson, som utsågs till infrastrukturminister för två månader sedan, ligger ärendet hos finansdepartementet för beredning.

- Förändringen finns inte med i budgeten. Min bedömning är att vi hinner utreda frågan under 2015, men jag har inte fått någon lägesrapport ännu, säger hon.

Vägvalets ordförande Theo Papaioannou kände inte till att undantaget för Backaborna skjuts på framtiden.

- Jag blir matt när jag hör det. Det handlar om förtroende om och om igen, säger han.

Enligt Theo Papaioannou kom beskedet ändå inte som någon stor överraskning. Med tanke på att det bara är en månad kvar av året hade han anat att införandet skulle bli försenat.

- Men det blir så tydligt att det bara är en massa prat och ingen verkstad. Jag tror folk tröttnar.

Förslaget till undantag har tagits fram av trafikkontoret efter en lång rad möten med Backaborna. Politikerna i Göteborg är positiva och i augusti uppvaktade Johan Nyhus (S) och Jonas Ransgård (M) dåvarande finansminister Anders Borg.

När de nya reglerna införs kommer drygt 30 000 boende och omkring tusen företag i Backa att slippa trängselskatt när de passerar de fem nordligaste betalstationerna, med nummer 17 - 21. Stationen vid Tingstadstunneln omfattas inte.

Mest läst