Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Backaborna kan slippa trängselskatt till nyår

  Redan vid årsskiftet är det tänkt att Backaborna ska slippa betala trängselskatt när de passerar någon av de fem betalstationerna i Backa.

  Denna snabbändring blev känd i veckan när regeringen skickade ut förslaget på remiss till 13 instanser. Svaren ska vara inne redan den 19 september.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Regeringens förslag om mildring för Backaborna är ett resultat av deras stenhårda kritik mot betalsystemet. Kritiken hämtades in under en serie möten som hölls förra hösten.

  - Under mötena samlade vi in Backabornas vittnesmål om hur trängselskatten påverkade dem, berättar Per Bergström Jonsson, strategisk trafikplanerare på trafikkontoret.

  "Vittnesmålen" omformades i januari till 17 ändringsförslag som under våren knådades vidare tills det i somras bara fanns ett förslag kvar. Det skickades till regeringen.

  - Den 14 augusti var Johan Nyhus (S), Jonas Ransgård (M) och jag på finansdepartementet och träffade Anders Borg. Då blev det klart att departementet förordade Göteborgs förslag, säger Per Bergström Jonsson.

  Förslaget innebär att boende och företag slipper betala vid betalstationerna med nummer 17 till 21; de fem nordligaste i Göteborg. Stationen vid Tingstadstunneln omfattas inte. De som slipper betala ska bo inom ett område som avgränsas av Göta älv i öster, Bohusbanan i söder och väster och Norrleden.

  Blir Backaborna nöjda med detta?

  Per Bergström Jonsson svarar genom att hänvisa till två opinionsundersökningar som trafikkontoret gjort bland boende på Norra Hisingen.

  - I november satte ungefär 70 procent bottenbetyg (en etta på en sjugradig skala) på betalstationernas placering i Backa.

  I en ny, ännu inte publicerad undersökning, har samma urval Hisingsbor fått frågor om det justeringsarbete som pågått sedan i höstas.

  - Drygt 90 procent visste att det gjorts en utredning. 40 procent känner till slutförslaget (alltså det som regeringen ställt sig bakom) och av dem är det en tredjedel som tycker att förslaget är bra. Jämfört med resultatet i november är jag väldigt nöjd, säger Bergström Jonsson.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.