Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Börjesson försvarar Cesar

Läsarna på gp.se älskar Cesar. Han är bäst, skriver många. Och Barbro Börjesson från Go´kväll håller med.

Hundtränaren Cesar Millan, känd från tv-programmet Mannen som talar med hundar, ska uppträda på hundmässan My Dog, på lördagen.

Det finns dock kritiker som menar att vissa av hans hunduppfostringsmetoder inte är så bra. Bland kritikerna finns den svenska hundpsykologen Anders Hallgren (klicka på artikeln här bredvid).

Men läsarna på gp.se försvarar Cesar. Bland de över 65 kommentarer som fram till 14-tiden hade kommit in, är en överväldigande majoritet mycket positiva. Lovorden haglar över Cesar Millan, några lyder:

"Han är bäst".

"Han är grrreat".

"Cesar är helt enorm, hade önskat att vi hade en så duktig människa här i Sverige".

"Cesar är kompetent och kan sin sak".

" Som hundägare senaste 50 år kan jag bara säga att jag respekterar Cesar Millan. En som älskar och förstår hundar:"

Men några är kritiska:

"Hur kan ni tycka om den där typen som allt han gör, gör han med våld o tvång, ingenting av hans metoder gör han med kärlek till hunden...",

Barbro Börjesson, som sedan många år leder Hundskolan i tv-programmet Go´kväll, håller med dem som är positiva.

- Jag tycker att Cesar är väldigt duktig, han är pedagogisk och han har en enorm hundkunskap, säger hon.

- Han och jag tänker väldigt lika, så det är klart att jag tycker att han är bra. Hundar är känslodjur, de styrs av sina känslor. Det viktigaste för hundägaren är att få sin hund lugn, att nå in i hundens medvetande och kommunicera med den.

Barbro Börjesson är medveten om den kritik som riktas mot Cesar och att han då och då använder metoder som ingen i Sverige längre står bakom.

- I Sverige har vi kommit så långt i vår kunskap om hunduppfostran att vi förebygger de värsta problemen. Vi jobbar med kommunikation mellan ägare och hund och positiv belöning. Men i USA är det lite annorlunda, det måste vi ha förståelse för.

- Om en hund är riktigt farlig och aggressiv, ja då kan jag förstå att man provar en sådan här metod som en sista utväg. Jag tycker inte att Cesar missbrukar det. Han förespråkar inte sådana här metoder i största allmänhet, utan bara i riktigt riktigt svåra fall. Alternativet är att avliva de här hundarna.

Det viktigaste med hunduppfostran är att etablera kommunikation mellan ägaren och hunden, anser Barbro Börjesson. Men för att hunden ska gå att nå måste den vara lugn och i balans, inte stressad och blockerad.

- Cesar har stor fingertoppskänsla både med hundarna och med dess ägare, tycker hon.

Barbro Börjesson beklagar att hon inte bokat in ett besök i Göteborg och på mässan My Dog.

- Om jag bara hade vetat att han skulle komma, då hade jag åkt ner direkt. Jag har alltid tänkt att jag måste träffa den mannen innan jag dör, säger hon.

En sak som hon gärna hade velat resonera med Cesar om, är hur han ser på behovet av mental aktiveringen av hunden. Cesar Millan talar om vikten av fostran, kärlek och fysisk motion.

- Men jag tycker också att mental aktivering är väldigt viktig, att hunden får uppgifter att lösa. En hund vill vara duktig, den vill vara till nytta. Så att spåra och leta efter saker är jättebra uppgifter för att få en hund att må bra, anser Barbro Börjesson.

Hon håller med Cesar om att fysisk motion är viktigt. Han föreslår ibland att hundarna ska bära klövjeväskor för att få mer utlopp för sin energi. Ibland tipsar han om att hunden ska springa på rullband.

- Jag skulle hellre föreslå att man åker till skogen och låter hunden springa, leka och spåra. Men i USA kanske det inte går att springa fritt på samma sätt, då kan rullband vara ok.

Det största problemet som hundägare i Sverige har, är att de inte lärt sina hundar hur de ska bete sig vid hundmöten, anser Barbro Börjesson.

- Alltför många hundar drar och skäller vid möten med andra hundar. Det är ett ofog och beror på att ägarna inte lärt sina hundar hur de ska göra. När hundar ses så vill de hälsa på varandra, det är naturligt. Om man bara hindrar dem med kopplet så blir de frustrerade och stressade. Då skäller de och drar.

- Men som ägare kan och ska man lära sin hund att möta andra hundar i slackt koppel, det är jätteviktigt. Jag har träffat människor som inte vågar gå ut dagtid för att de är så rädda att möta andra hundar och vad som då ska hända.

Mest läst