Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Börjar om med nytt hem och nya möbler

Ut med det gamla och in med det nya. - Jag fick en ny chans och tog den, säger Britt-Inger Eliasson, 79 år och mycket designintresserad. I familjens nyinreda hem i den moderna hyreslägenheten i Kolla Backe i utkanten av Kungsbacka är det ny design som gäller.
Att inreda ett nytt hem vid nära 80 års ålder kan vara jobbigt för många men för Britt-Inger och hennes 83-årige make Knut har det varit ett äventyr. När paret sålde sitt hus i Åsa gjorde de sig av med nästan allt gammalt bohag, textilier och serviser. Sedan gav de sig ut på jakt i inredningsbutikerna. Britt-Inger Eliasson har alltid var intresserad av mode, design och heminredning.

- Hade jag varit ung idag skulle jag utbildat mig till inredningsarkitekt. Men det fanns inte i min värld när jag växte upp. I stället försökte jag skapa ett vackert hem och har alltid gått på känsla. Jag tycker om när det harmonierar.

En sektionssoffa i grått med svarta kuddar dominerar i vardagsrummet som är öppet mot det vita fräscha köket

- Jag utgick från soffan. Mina basfärger är grått, svart och rött.

Färgerna går igen i hela lägenheten. Väggarna i köket är mörkt röda och färgen tas upp i den avancerade gardinen i plast. Fantasifullt mönstrade plattor som fogas ihop allt efter tycke och smak. Britt-Inger har valt svarta, röda och vita plattor.

- Jag hittade dom i Design-Bolaget, en butik i Kungsbacka där jag har haft många roliga stunder. Ett tyskt designpar, Harry och Camilla har gjort plattorna för Koziol

Britt-Inger Eliasson säger att det kan verka lite konstigt att man vill göra sig av med allt gammalt för att skaffa nytt i deras ålder men ibland kan det vara en befrielse att göra sig av med allt man samlat på sig genom åren.

- När vi hade bestämt oss för den här lägenheten, en trea på 68 kvm, förstod vi ju att våra gamla möbler varken skulle få plats eller passa här. Vi tömde ett rum i taget. Våra döttrar och deras barn fick ta vad de ville ha, sedan fick auktionskammaren ta resten.

Men något av det gamla finns kvar. I sovrummet står en stol i barnstorlek, den kommer från hennes fars barndomshem och är över 100 år gammal. På den ligger en liten vävd matta som ett av barnbarnen gjort i slöjden. Vitrinskåpet i vardagsrummet med gamla glas är också från förr med sedan är det mesta nyinköpt.

- Vi valde lägenheten för att den är så välbyggd och praktiskt inredd. Bara äkta material, Parkett, trälister och marmorskivor i fönstren. Jag kände direkt att här skulle vi trivas. Vid klart väder ser vi ut över fjorden nästan till Gottskär.

Britt-Inger tycker om när detaljer och material återkommer, när det finns något som sammanbinder de olika möblerna. Som det elipsformade ekbordets borstade stålben. Samma material går igen i lampan över bordet, köksluckornas handtag och i den smala silverranden i i rummets tapet. Gardinerna i vardagsrummet är grå, genomskinliga med ett svart slingrande mönster. Ett liknande mönster finns i de veckade lampskärmarna i köksfönstret.

Hon är stolt över sina plastmattor från Pappelina. Också de i svart och vitt, blommönstrade. Nu väntar hon på nya mattor till hallen.

- Det finns så mycket roligt i dagens design, saker som både är praktiska och vackra att se på. Jag har alltid tyckt om det funktionella, enkla, men det får gärna ha någon detalj som avviker.

Hon har ju hunnit med olika stilar genom åren. Jag frågar om hon fick tillfälle att besöka H55, hemutställningen i Helsingborg 1955 som blev epokgörande för svensk design.

- O, nej då fick jag mitt första barn och var helt uppfylld av det.

Hon läser inte heller inredningstidningar utan går helt på egen känsla när hon botaniserar i butikerna. Hon gillar också det lekfulla. I badrummet hänger ett duschdraperi med en glad Musse Pigg, den orange färgen går igen i den runda badrumsmattan och andra detaljer i badrummet.

- Man måste ha lite roligt också, säger Britt-Inger och skrattar förtjust.

Hennes man Knut kommer hem från affären med färska frallor och ost som han gör i ordning på köksbänken. Han är mycket stilig i svarta jeans och en svart skjorta med ett grått diskret mönster.

- Det är hon som väljer, säger han och pekar på sin hustru. Britt-Inger ser nöjd ut i sina vita jeans, vit topp och ärtgrön kofta med blomdekor.

Säger att hon är väldigt intresserad av kläder också och visar sina nyinköp när hon demonstrerar de rymliga garderoberna i sovrummet. Utmed hela ena väggen finns vita garderobsdörrar, utefter den andra väggen skjutdörrar till en klädkammare.

Lägenheten är välutrustad med förvaringsutrymmen. I taket över gången till makens rum finns ett stort utrymme bakom praktiska skjutluckor.

Ovanpå den nya sängen som är ställbar lägger Britt-Inger upp sina vadlånga jeans i grönt och en matchande melerad jacka i skinn och konstpäls. Ankelhöga stövlar hör till. Den svarta kappan med sin breda krage som kan bäras som kapuschong klär henne.

- Man behöver ju inte klä sig som en gammal gubbe och gumma bara för att man är i 80-årsåldern. Jag känner mig lika ung och nyfiken inombords som jag alltid har gjort.

Så gott som varje dag promenerar Britt-Inger och Knut i omgivningarna. Det är nära till stans centrum. Innan de flyttade till huset i Åsa för drygt 20 år sedan bodde de tio år i en lägenhet i Kungsbacka.

- Vi kommer båda från Göteborg, Knut var sotare och fick ett distrikt i Kungsbacka och här har vi trivts bra. Det känns skönt att ha flyttat tillbaka och bo så modernt som vi nu gör, säger Britt-Inger och rättar till det guldglänsande överkastet på sängen.
Mest läst