Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bönor och linser – smart mat

Aldrig har det väl varit så hett med bönor och linser! De innehåller mycket fibrer, mineraler och inte minst är de snälla mot vår miljö.

Bönor och linser är populärare än någonsin och det är inte konstigt för de är både nyttiga, supergoda och lite oupptäckta. Baljväxter är mycket rika på protein och innehåller även mycket kostfiber, järn, kalcium och B-vitaminer samtidigt som de innehåller lite fett och förhållandevis få kalorier. Det är extra bra mat för vegetarianer och veganer som behöver protein av bra kvalitet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En del sorters baljväxter passar bra att grodda och blir då också rika på C-vitamin. Mungbönor, gröna linser och små linser fungerar bra till groddning. Bönor och linser innehåller långsamma kolhydrater som hjälper till att hålla blodsockernivån på en jämnare nivå. Du känner dig mätt länge. Bönor och linser är verkligen användbara i matlagningen. Pröva – en ny värld kommer öppna sig.