Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Gabriella Kebreyal och Abodi El-Khatib är lättade – men också besvikna.

Både lättnad och besvikelse bland vännerna

Flera av Nancy Tavsans ­vänner känner 22-åringen som nu misstänks ha tagit hennes liv. Lättnaden över att mördaren kan vara fast blandas med besvikelse.

Det var kallt och rått när vi träffade några av Nancys vänner intill mordplatsen vid Bergsgårdsgärdet i går eftermiddag. Bara ett par timmar tidigare hade de fått reda på att en 22-årig kille från Hjällbo begärts häktad, misstänkt för mordet på deras kompis.

– Jag är glad över att de fått fast en misstänkt men samtidigt är jag besviken över att det är en ung person från Hjällbo. Jag hade önskat att det var någon vi aldrig sett och aldrig någonsin skulle få se, säger Abodi El-Khatib, vän till Nancy och en av medlemmarna i Grant us Peace, en förening mot våld som startats till hennes minne.

Barndomsvännen Gabriella Kebreyal, som också är med i föreningen, fick reda på att 22-åringen begärts häktad via ett sms under en lektion i går.

– Jag blev jätte­stressad och chockad. Men det känns ändå skönt om det visar sig att de har rätt person, för då är det över, säger hon.

En av dem vi pratar med vill vara anonym, han känner den misstänkte 22-åringen ganska väl och tycker att det känns tungt.

– Det är tragiskt, jag trodde inte att just den här personen skulle kunna göra något sådant, säger han.

Kerim Sydby är kyrkoherde i syrisk-ortodoxa S:t Malkekyrkan och god vän till Nancys familj. Han träffar dem regelbundet, ibland flera gånger i veckan.

– Jag försöker ställa upp och hjälpa så gott jag kan. Familjen är full av sorg. Jag hoppas så klart att de ska komma att må bättre.

”Har rätt att få ett svar”

Han är övertygad om att de anhörigas tillvaro skulle bli drägligare om de kunde få någon slags förklaring.

– Familjen har rätt att få ett svar på frågan varför detta hände denna fina, oskyldiga flicka, säger Kerim Sydby.

Om det visar sig att polisen nu har rätt gärningsman i sitt förvar, hoppas han också att rädslan ska lämna Hjällbo.

– Nu är alla så rädda i hela området, folk ser sig om och är oroliga när de går ensamma. Jag hoppas att folk kan börja andas lite lugnare.

GP har också talat med en välkänd profil i Hjällbo, en man som bott i stadsdelen i 15 år och känner den familj vars 22-årige son i går blev formellt misstänkt för att vara Nancys mördare.

– Detta kommer definitivt att ha en påverkan på alla i Hjällbo och det kommer att påverka stadsdelen negativt, säger han.

Inför den fortsatta utredningen har 22-åringens bekant en förhoppning:

– Jag hoppas vi kan betrakta folk som individer. Jag hoppas att skulden inte kollektiviseras. Det skulle inte gagna någon.

”Nu kanske vi kan få en förklaring”

Nancy Tavsan var elev på Angeredsgymnasiet. Tiden efter mordet har varit svår för många av hennes skolkamrater, man har letat svar på vem som tog hennes liv och på hur det kunde hända. Att det nu finns en misstänkt innebär en stor lättnad.

– Mordet på Nancy är en sådan orättvisa i livet och i samhället. Nu kanske vi kan få en förklaring som gör det lite lättare att gå vidare, säger skolans rektor Lars-Åke Johansson.

Mest läst