Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bättre sjukhusmat vårt främsta mål

Demonstrationsköket i Falköping ska öka kvaliteten på regionens sjukhusmat. Beslutet är taget i full politisk enighet. Hur många nya kök som sedan ska ersätta de gamla utreds i dialog med sjukhusen och andra intressenter, skriver bland andra Lena Hult (S).

Vi vill att patienter och anhöriga på Västra Götalandsregionens sjukhus ska få bra mat dygnet runt. Det är det Framtidens måltider handlar om. Men tyvärr finns det många missuppfattningar om förslag och tidigare beslut.

Frågan om framtidens måltider är inte en fråga som skiljer de politiska partierna åt, vilket man kunnat få uppfattningen av i media. Alla beslut i servicenämnden om framtidens måltider har fattats i full enighet. Men det finns många missuppfattningar om förslag och beslut som vi vill reda ut. Vi vill även förtydliga att alla beslut i servicenämnden tagits i full enighet.

Den första missuppfattningen är att all mat ska lagas på ett ställe i ett stort centralkök för alla sjukhus. Detta är fel. Något sådant beslut finns inte och det kommer heller inte att bli ett enda kök. Hur många det blir vet vi inte idag, vi utreder, prövar och har en intensiv dialog med sjukhusen och flera andra intressenter.

Nu finns en demonstrationsanläggning i Falköping för att utveckla matens kvalitet på bästa sätt. Där kan vi pröva smak och säkerhet. Allt för att patienterna ska få en så bra smakupplevelse som möjligt med näringsrik mat som kan serveras dygnet runt.

Matens kvalitet viktigast

Matens kvalitet är det viktigaste. Den ska vara god, näringsrik och serverad på ett aptitligt sätt. Valfrihet och flexibilitet är nästa viktiga förutsättning. Patienter och anhöriga ska kunna få mat dygnet runt, när det passar dem. Det gäller även sjukhusens akutmottagningar. Säkerhet är den tredje viktiga förutsättningen som framtida beslut kommer att titta särskilt på. Våra kök på sjukhusen är gamla och slitna samtidigt som kraven på i första hand hygienen ökar. Vi måste klara dessa krav med god marginal.

All kringverksamhet till sjukvården syftar till att ge vården så bra förutsättningar som möjligt. Om vi kan få bättre mat till en lägre kostnad frigörs pengar till sjukvård. Därför är ekonomin en viktig faktor men först när vi har förbättrat matens kvalitet och säkerhet samt ökat valfriheten för patienter och anhöriga.

Lena Hult (S)

ordförande Västra Götalands servicenämnd

Göran Larsson (MP)

förste vice ordförande VGR:s servicenämnd

Tord Gustafsson (M)

andre vice ordförande VGR:s servicenämnd

Mest läst