Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Gecko

Bättre läkning med ödleplåster

I framtiden behöver kanske inte läkare använda sig av tråd, klamrar och sårtejp när de ska lappa samman trasiga vävnader. Nu lanserar forskare i stället ett plåster inspirerat av naturens egen spindelman - geckoödlan.
Alla som någon gång har sett en geckoödla obesvärat ila uppför en slät, lodrät yta har förmodligen fascinerats. Det lilla djurets fötter saknar nästan motstycke i naturen när det gäller fästförmåga. Fötterna har också en alldeles unik struktur med små lameller som täcks av ännu mindre hårliknande strukturer i nanometerstorlek, vilket ger en enorm sammanlagd kontaktyta med underlaget. Kraften mellan kontaktytan och underlaget håller ödlan uppe.

Fin sårläkning

En forskargrupp under ledning av Alborz Mahdavi vid amerikanska Massachusetts Institute of Technology har låtit sig sporras. De har tagit fram en helt ny sorts tejp eller plåster som efterliknar geckofoten, rapporterar de i senaste numret av vetenskapstidskriften Pnas. Resultatet blev en alldeles förträfflig sårläkning, åtminstone i inledande försök på råttors tarmar. Även försök på grisar har fallit väl ut.

Det är visserligen en bit kvar innan uppfinningen kan komma mänskligheten till godo, men hittills verkar det hela fungera enligt planerna. Plåstret bryts ned av kroppen efter en tid och ska vara helt ofarligt.

Forskarna har använt sig av en polymer, molekylkedja, kallad PGSA som de har preparerat med ungefär en miljon mikroskopiskt små kuddar - motsvarigheten till geckoödlans hårstrukturer - per kvadratmillimeter. Slutligen har kuddarna fått ett yttre, klistrigt lager med hjälp av sockermolekyler.

Hjärtkirurgi

Till skillnad mot dagens kirurgiska sårtejp kan geckoplåstret också fästa vid våta ytor, vilket förmodligen blir det största försäljningsargumentet om innovationen en dag når marknaden. Rent teoretiskt skulle plåstret nämligen kunna användas vid exempelvis njurtransplantationer, hjärtkirurgi och andra invärtes sår som behöver hjälp på traven i sin läkningsprocess.

Som grädde på moset skulle det kunna prepareras med tillväxtfaktorer eller andra läkemedel för ännu bättre effekt, enligt forskarna.

Men trots de lovande resultaten så lyckas inte heller denna gång människan överträffa naturen. Forskarnas geckoplåster har bara en tiondel av den fästförmåga som en geckoödlas fot har i verkligheten.
Mest läst