Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

KLONAD TILL VINNARPUFFEN
"1..2..3!" Juryns motivering: Bilden är från 2012, men kunde ha varit tagen för flera årtionden sedan. En välkomponerad bild, väl värd sitt pris.

Bästa sommarbilden "andas längtan"

En tidlös bild som andas sommarlängtan. Amanda Almvide, 25 år, från Göteborg vann första pris i GP:s sommarbildstävling.

Amanda Almvides bild på kompisgänget som hoppar i sjön för att bada är tagen i Gagnef i Dalarna.

- Jag satt på bryggan med min analoga kamera och såg hur de tog varandra i händerna och började räkna, ett-två-tre. Jag fick upp kameran jättesnabbt och bara knäppte. Jag visset inte alls hur bilden blev förrän filmrullen framkallades, berättar hon.

Amanda känner inte de badsugna tjejerna och killarna, utan såg bara att det skulle kunna bli en bra bild.

- Det är en äkta bild, inte arrangerad på något sätt. Och den är inte behandlad i photoshop eller så. Jag skickade filmrullen till framkallning, så det var först när jag fick tillbaka bilderna som jag såg att det faktiskt hade blivit en bra bild. Den är väldigt svensk på något vis. Och jag gillar att man ser att musklerna spänns just när de ska hoppa, säger Amanda Almvide.

"Mycket värdig vinnare"

GP:s bildredaktör Didier Lapalu ingick i juryn, som valde ut vinnarbilden bland de tio finalister som GP:s läsare röstat fram via facebook.

- Det är en tidlös bild. Den kunde ha varit tagen på 60-talet lika väl som nu. Badkläderna är tidlösa. Och bilden är mycket väl komponerad, med rörelse och känsla. Bilden andas sommarlängtan. En mycket värdig vinnare, säger Didier Lapalu.

Konkurrensen var stentuff. Årets tävling om bästa sommarbilden blev en succé, över 3 100 bilder laddades upp på GP:s Facebook-sida. Reglerna innebar att läsarna först fick rösta fram tio finalister. Därefter utsåg en jury på GP vinnarna.

Vill jobba med design

Amanda Almvide bor i Landala i centrala Göteborg och läser design på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk. Hon hoppas kunna jobba med design för barn i framtiden. Amanda har fotograferat sedan hon var liten, men intresset växte sig starkare för några år sedan.

- Jättekul att jag vann, jag är väldigt glad. Kul att en analog bild kan stå sig, tycker hon.

Amanda får nu välja vilket förstapris hon vill ha: en kamera eller en iPad.

Nio andra vinnare

Bland de tio finalisterna har ytterligare fyra vinnare utsetts, som alla får var sin helårsprenumeration på eGP. Och ytterligare fem deltagare har fått ett hedersomnämnande. Även dessa vinner var sin helårsprenumeration på eGP.

Bildredaktören Didier Lapalu tycker att kvaliteten på de inskickade bilderna är mycket hög.

- Fantastiska bilder. Känsla, värme och humor finns i många av bilderna. En bra bild ska beröra, väcka känslor. Och sedan ska den vara väl komponerad.

Alla tävlingsbilderna kan du se här.

Amanda Almvide vann sommarbildtävlingen.jpg

2:a-5:e pris:

Daniel Brath

Virpi Mattila

Lotta Zetterström

Alex & patrick Ekström

Juryns hederspris:

Simon Jonsson

Maria Berglund

Robert Bresky

Patrik Gustavsson

Nina Ekdahl

Mest läst