Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bästa månförmörkelsen på år och dar

Natten till måndagen den 28 september bjuder på spektakulära fenomen. Supermåne och total månförmörkelse under en och samma natt.

Det är ytterst sällan allmänheten har möjligheten att få se en sådan föreställning som månen kommer att bjuda på under natten till måndagen den 28 september.

Läs också: Ladda upp din bästa bild av månen

Klockan 02.00 kommer månen att vara extra nära jorden och upplevas som extra stor – en supermåne.

- Det betyder att det är en fullmåne och sker när månen ligger närmast jorden. Månens bana är inte helt rund så ibland är den lite närmare och ibland lite längre bort. Månen ser lite större ut på himlen än vad den skulle göra i vanliga fall, säger Robert Cumming, astronom på Onsala rymdobservatorium.

En annan sak som gör att månen kommer att se extra stor ut är att den kommer att ligga ganska lågt på himlen.

- När månen ligger lågt på himlen ser den så stor ut på grund av månillusionen. Det har med att göra hur vi tolkar storleken på saker som vi ser på himlen. Det gör att månförmörkelsen, om vi nu får se den, blir extra spektakulär, säger Robert Cumming.

Månförmörkelsen av denna supermåne kommer att inträffa en timma senare. En så kallad blodmåne, när jorden placerar sig mellan solen och månen. Fenomenet kommer att pågå fram till 05.30.

- Månen får en slags rödbrun färg. Sett från månen ser det ut som en solförmärkelse med någon slags röd ring runt jorden. Så det röda ljuset som sipprar fram genbom atmosfären kommer att lysa upp månen. Därför ser den rödaktig ut.

- Människor i alla tider har blivit rädda för saker som är röda och det är folk gillar att kalla detta för blodmåne. De som tror att detta är ett illavarslande tecken får stå för det själva. Jag tycker bara att det vackert, säger Robert Cumming.

Läs också: Mångalen - eller bara galen?

Det finns folk som än i dag ser månförmörkelse som omen, men det finns det inget som helst fog för, konstaterar Cumming.

Att få uppleva supermåne och blodmåne under en och samma natt är ett sällan skådat skådespel. Senaste gången det inträffade var 1982, och missar man det natten till den 28 september får man vänta ända till 2036.

- Detta är bästa månförmörkelsen på år och dar. Det är helt klart något man ska vara uppe och kolla om man har minsta ork så tidigt på måndag morgon.

För att se månförmörkelsen som bäst ska man ha fri sikt mot väster. Höga utsiktspunkter som Älvsborgsbron, Skansen Kronan och Matshuggskyrkan kan vara bra ställen, tror Robert Cumming.

- Man får gärna vara upp runt fyra, femsnåret om man vill se förmörkelsen i sin fulla prakt, säger han.

Hur är då möjligheten att få se månförmörkelsen? Enligt prognosen lördag förmiddag på norska vädersajten yr.no ska natten mellan söndag och måndag bli klar, molnfri, vindstilla och temperaturen som lägst cirka åtta graderi.

Läs också: Maria Näslund: Tre skäl att titta på månen lite oftare

Mest läst