Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Det omdebatterade monumentet i Budapest. Till höger Bo Rothstein och Lilla Makkay.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Bästa fru Ambassadör - en fullständig lögn"

  Att porträttera Ungern som ett offer för den tyska nazismen är ingenting annat än en fullständig lögn, skriver Bo Rothstein i ett öppet brev till Ungerns ambassadör i Sverige, Lilla Makkay.

  "Bästa fru Ambassadör,

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Jag besökte nyligen Budapest och åsåg då det nya monument som upprättats av den ungerska regeringen om Ungern under andra världskriget. Det var med bestörtning jag kunde konstatera att detta monument föreställer Ungern som ett offer för tysk aggression och ockupation. Detta är en tydlig, oacceptabel och fullständigt skamlig historieförfalskning.

  Tyskland invaderade inte Ungern eftersom Ungern var i en militär och politisk allians med Tyskland. Monumentet vanärar de tusentals offren för den tyska och ungerska totalitära fascismen. Det är bortom varje tvivel väl dokumenterat att de ungerska myndigheterna hade ett nära samarbete med de tyska nazisterna i förföljandet av judar och andra minoriteter och organiserade deras transport till de nazistiska förintelselägren. Således, att porträttera Ungern som ett offer för den tyska nazismen är ingenting annat än en fullständig lögn.

  Min farmor, född i staden Pécs i Ungern, mördades i förintelselägret Chelmno. Jag finner detta monument inte bara helt smaklöst ur ett konstnärligt perspektiv utan också representerande en förolämpning mot min familj och mot de tusentals offren för Ungerns samarbete med en av de mest mordiska och avskyvärda regimerna i mänsklighetens historia. Jag ber dig därför att uppmana din regering att få bort denna förolämpning mot minnet av offren för ungerska och nazityska fascismen och diktaturen.

  Vänligen,

  Bo Rothstein

  professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet"

  Läs också: Ambassadören: Nyansera bilden av Ungern

  Läs också: Gabriel Byström: Megafon för Ungerns regering

  Läs också: GP:s kulturchef: EU sviker demokratin i Ungern

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.