Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Det omdebatterade monumentet i Budapest. Till höger Bo Rothstein och Lilla Makkay.

"Bästa fru Ambassadör - en fullständig lögn"

Att porträttera Ungern som ett offer för den tyska nazismen är ingenting annat än en fullständig lögn, skriver Bo Rothstein i ett öppet brev till Ungerns ambassadör i Sverige, Lilla Makkay.

"Bästa fru Ambassadör,

Jag besökte nyligen Budapest och åsåg då det nya monument som upprättats av den ungerska regeringen om Ungern under andra världskriget. Det var med bestörtning jag kunde konstatera att detta monument föreställer Ungern som ett offer för tysk aggression och ockupation. Detta är en tydlig, oacceptabel och fullständigt skamlig historieförfalskning.

Tyskland invaderade inte Ungern eftersom Ungern var i en militär och politisk allians med Tyskland. Monumentet vanärar de tusentals offren för den tyska och ungerska totalitära fascismen. Det är bortom varje tvivel väl dokumenterat att de ungerska myndigheterna hade ett nära samarbete med de tyska nazisterna i förföljandet av judar och andra minoriteter och organiserade deras transport till de nazistiska förintelselägren. Således, att porträttera Ungern som ett offer för den tyska nazismen är ingenting annat än en fullständig lögn.

Min farmor, född i staden Pécs i Ungern, mördades i förintelselägret Chelmno. Jag finner detta monument inte bara helt smaklöst ur ett konstnärligt perspektiv utan också representerande en förolämpning mot min familj och mot de tusentals offren för Ungerns samarbete med en av de mest mordiska och avskyvärda regimerna i mänsklighetens historia. Jag ber dig därför att uppmana din regering att få bort denna förolämpning mot minnet av offren för ungerska och nazityska fascismen och diktaturen.

Vänligen,

Bo Rothstein

professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet"

Läs också: Ambassadören: Nyansera bilden av Ungern

Läs också: Gabriel Byström: Megafon för Ungerns regering

Läs också: GP:s kulturchef: EU sviker demokratin i Ungern

Mest läst