Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/9

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bäddat för en mysig höst

Dagarna blir kortare, kvällarna mörkare och vi vill mysa i våra hem. Bädda för en skön höst med rätt trådtäthet, trendiga färger och nymanglade lakan!

När hösten kommer flyttar vi bokstavligen in, och plötsligt blir det viktigt att sätta guldkant på innetillvaron igen. Te i fina koppar, värmeljus i alla hörn, varma plädar i soffan, en perfekt bäddad säng.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men hur skapar man egentligen en perfekt bäddad säng för hösten 2014? Tro det eller ej, men den klassiska mangeln kan vara en del av hemligheten. Manglade lakan har blivit trendigt igen vilket har lett till att allt fler tvättstugor i flerbostadshus utrustas med manglar. Dessutom har elkedjorna börjat erbjuda mindre bänkmanglar för privatbostäder.

Är man inte sugen på att lägga tid och kraft på mangling passar höstens hetaste sängtrend – sängkläder i linne – perfekt. Här är tyget skrynkliga look en del av charmen. Linneproduktionen är dessutom i många fall snällare mot miljön än bomullsditon. Andra fördelar är att det tål smuts bättre och alltså inte behöver tvättas lika ofta. Dessutom ger det sängen en nybäddad, inbjudande känsla.

Pella Hedeby är inredningsstajlist och väljer gärna linne. Hon berättar att marknaden fullkomligt svämmar över av linnesängkläder i olika prisklasser just nu.

– Krispigt vita linnelakan känns alltid fräscht, men till hösten väljer jag en mer nedtonad färgsättning i grått, grågrönt, gråblått och pudriga rosa nyanser, säger Pella Hedeby.

Genom att mixa och matcha olika färger skapar hon en skön lager-på-lager-känsla som gärna kan följas upp med en extra pläd vid fotändan.

Materialvalet är överlag A och O när det kommer till textilier. Framför allt är det begreppet trådtäthet som avgör hur sköna du kommer att uppfatta dina sängkläder. Vävningstekniken är en annan faktor som gör stor skillnad för upplevelsen.

Bomull är det vanligaste materialet i bäddtextilier, men känslan beror helt på hur fin kvalitet den är av. Ju längre bomullsfibrer desto skönare lakan. Finkammad bomull är mjukare, egyptisk anses ha den högsta kvaliteten och ju högre trådtäthet, desto bekvämare upplevelse. Det gör att allt för billiga bomullsbäddset aldrig kan ge den där lyxiga känslan som du får på till exempel hotell. Det är värt att lägga några hundralappar extra, för förutom den skönare känslan får du också tåligare textilier som pallar att du tvättar dem om och om igen.

Viktigt att veta är också att orden du ser på etiketterna oftast inte är olika typer av material, utan olika sätt att skapa tyget på. Percale är till exempel lättskötta, slitstarka lakan vävda av tunna, fina trådar som lagts extra tätt. Materialet upplevs också som svalt, vilket gör det perfekt att bädda med sommartid.

Satin är inte heller ett material, utan en vävningsteknik där väven har fler trådar i den ena riktningen än i den andra. Det gör tyget väldigt slätt och nästan lite blankt.

Nu när du har koll på vilken typ av sängkläder du ska välja är det dags att tänka estetiskt också. Pella Hedeby lär gärna ut sina stajlistknep:

– Jag kör med hotellbäddning där överkastet inte täcker hela sängen utan får ligga dubbelvikt vid fotändan så att de fina sängkläderna syns. Välj ett överkast för en enkelsäng till dubbelsängen så blir det enklare att bädda, man viker det bara på längden och lägger det som ett avslut vid fotändan. Många kuddar – gärna fyllda med dun – stående mot gaveln i dubbla rader och ett fluffigt täcke av god kvalitet är ett måste.

5 tips för sängen

1. Kolla trådtäthet när du köper nya sängkläder. Ju högre trådtäthet, eller tc/threadcount, desto bättre kvalitet (och ofta högre prislapp). 200 är bra kvalitet, men det finns lyxlakan på över 1 000 tc också.

2. Tvätta sängkläderna en gång i veckan, i 60 grader. Mangla gärna om du har möjlighet, det ger släta, sköna sängkläder som är snällare mot allergiker. En liten mangel för hemmabruk kostar omkring 3 000 kronor.

3. Bomullsindustrin sliter hårt på miljön. Välj gärna ekologiska och miljöcertifierade sängkläder om du kan.

4. Sugen på dun? Ta hand om duntäcket då håller det länge. Skaka och vädra det ofta. Tvätta inte mer än någon gång per år. Både tvätta och torktumla tillsammans med några tennisbollar, för att undvika att dunet klumpar ihop sig. Se till att täcket är helt torrt innan du använder det igen så att dunet inte möglar.

5. Välj en färgskala på sängkläderna, men köp gärna flera olika mönster att mixa och matcha med. Plocka upp färgerna från mönstren i underlakan och extra örngott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.