Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Avtal mellan Saab och BAIC

Saab Automobile och kinesiska BAIC har skrivit en avsiktsförklaring om att samarbeta kring försäljning och marknadsföring.

Saab Automobile och kinesiska Bejing Automotive (BAIC) har skrivit en avsiktsförklaring om att samarbeta kring försäljning och marknadsföring.

-Vi ska utreda möjligheterna att hjälpa varandra. Det handlar om att vi kan få Saab att växa i Kina, och Saab med sina 1 100 återförsäljare kan kanske bistå oss, säger BAIC:s vd, Wang Dazong.

Han är i Sverige som en del av den stora kinesiska affärsdelegationen som deltar i olika aktiviteter under vicepresident Xi Jinpings besök.

Avtalet med Saab, ett så kallat MOU, undertecknades på måndagen. Ett sådant avtal skrevs även med det svenska investeringsorganet Invest in Sweden Agency (ISA), som sorterar under utrikesdepartementet.

I december köpte BAIC verktyg och rättigheter till gamla Saab-modeller för 1,4 miljarder kronor och man har redan börjat att bygga en motorfabrik i Peking. En helt ny monteringsfabrik med kapacitet för 150 000 bilar ska stå klar nästa år.

Frågan om Saabs distribution i Kina behöver lösas snabbt. Tidigare sköttes försäljningen via samarbetet mellan General Motors och Shanghai Automotive (SAIC).

-BAIC är ett företag som rör sig fort. Tills vi har ett färdigt avtal tror jag att det handlar om veckor och månader. Inte år, säger Wang Dazong.

Mest läst