Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Avslöjat: Hämtdrycken som är tre gånger sötare än Coca-Cola

  De varma dryckerna på världens kaffe- och restaurangkedjor är riktiga sockerbomber. Det visar en ny granskning. I värsta fall kan en enda kopp innehålla hela 25 teskedar socker - nästan tre gånger mer än i en burk Coca-Cola.

  Det är organisationen Action on sugar som har analyserat en stor mängd varma drycker från några av världens största kaffe- och restaurangkedjor. Och resultaten är anmärkningsvärda.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  En kopp "Hot Mulled Fruit" från kaffekedjan Starbucks, som bland annat finns på Göteborgs centralstation, innehåller exempelvis så mycket som 25 teskedar socker. Det går att jämföra med en burk Coca-Cola som innehåller nio.

  Och det är flera av Starbucks drycker som är ordentligt söta. Deras "White Chocolate Mocha" innehåller 18 teskedar socker och deras vanliga varma choklad innehåller 15.

  Men det finns också snabbmatsrestauranger som serverar drycker med väldigt mycket socker. Kentucky fried chicken (KFC), som bland annat finns i Malmö, har en "Mocha" som innehåller 15 teskedar socker, och McDonalds "Mocha large" innehåller elva.

  Organisationen Action on sugar drivs av ett antal professorer och kostforskare i Storbritannien. Deras mål är att britterna ska halvera sitt sockerintag.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.