Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Avkriminalisering av narkotika en dålig idé

  Tvärt emot vad Per Aronsson skriver så leder en avkriminalisering av droger till fler missbrukare och högre dödstal, skriver Staffan Hübinette.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Replik

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Narkotikapolitik, 13/8

  Per Aronsson, Liberala studenter, föreslår att Sverige borde följa Portugals exempel och avkriminalisera bruket av narkotika. Enligt Aronsson har förbudet i Sverige misslyckats men avkriminaliseringen i Portugal lyckats. Han påstår vidare att den nuvarande politiken gör mer skada än vad den hjälper.

  I sin argumentation utgår Aronsson från ideologi och gör bara svepande påståenden om faktiska förhållanden.

  Fakta är följande. Vi har enligt Europeiska narkotikarapporten från 2013 cirka 6 000 personer i behandling på en befolkning på 9,5 miljoner, Portugal har 37 000 på en befolkning på 10,5 miljoner. Vi har hälften så många ungdomar som prövat cannabis, 9 mot 16 procent. Före Portugals avkriminalisering var det ungefär lika.

  Ökat bruk

  Enligt EU har det skett en signifikant ökning av narkotikabruket i Portugal mellan 1995 och 2011, från 8 till 16 procent, men i Sverige från 6 till 8 procent. Allt enligt den Sameuropeiska drogvaneundersökningen, ESPAD-studien.

  Dödstalen i Portugal var enligt Anna Fugelstad, Karolinska institutet, lika stora som i Sverige för sex år sedan. Sedan Portugal lade om rapporteringen går det inte att jämföra. Dödstalen i Sverige är höga, men förklaras knappast av förbudet mot att använda narkotika.

  Portugals satsning på vård är bra. Den svenska modellen bygger sedan länge på samma idé, att den som använder droger ska få hjälp. Skillnaden är att vi har ett förbud mot användning av narkotika. Syftet är inte att straffa utan att tidigt kunna ingripa för att slussa vidare till hjälp. Ingen hamnar i fängelse för användning av narkotika.

  Tidiga insatser viktiga

  Snittåldern för cannabisdebut i EU är 16 år, men 24 år för den som söker hjälp för sina problem, enligt Europeiska narkotikarapporten 2015. Om det är tillåtet att använda cannabis och ingen ingriper utifrån går det alltså nio år i en ung människas liv innan man själv upptäcker att man behöver hjälp. När vi samtidigt vet att cannabisbruk påverkar IQ, leder till mer skolk, sämre betyg och fler avhopp från skolan är det ett viktigt skäl för att ha lagstöd för att tidigt kunna upptäcka och intervenera.

  Per Aronsson skriver att avkriminaliseringen aldrig var tänkt som en reform för att släppa alla droger fria, men det är just vad det innebär, frihet att använda droger. Insatser för unga som behöver hjälp kan förbättras, men avkriminalisering är ett dåligt alternativ.

  Staffan Hübinette

  författare och lärare i behandlingspedagogik