Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/5

Avgörande om Hisingsbron dröjer

Först i slutet av mars avgörs om den nya Hisingsbron får byggas. Då har det gått ett och ett halvt år sedan mark- och miljödomstolen gav klartecken för brobygget.

Det var i mitten av september 2014 som mark- och miljödomstolen i Vänersborg sa ja till bygget av den nya Hisingsbron. Beslutet överklagades till högsta instans, mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt i Stockholm.

Bakom överklagandet står Ale kommun och sju kommuner runt Vänern. Motståndet beror framför allt på att den nya bron får en segelfri höjd på blott 13 meter, att jämföras med att dagens bro, Götaälvbron, som har drygt 18 meter i tak.

Kort uttryckt anser de överklagande kommunerna, Ale, Götene, Gullspång, Karlstad, Kristinehamn, Lidköping, Mariestad och Vänersborg. att den nya Hisingsbron hotar den riksintressanta sjöfarten till och från Vänern.

I en GP-artikel i höstas räknade mark- och miljööverdomstolen med ett slutligt avgörande av den segdragna brofrågan i mitten av januari i år.

Men processen har fördröjts ytterligare.

- Det har kommit in ett tiotal konsultrapporter i ärendet, alla från Göteborgs kommun. Eftersom alla ska få chansen att yttra sig om rapporterna dröjer avgörandet i frågan lite till, säger Helen Agah, föredragande vid överdomstolen.

Läs också: Hisingsskylten kan bli verklighet

Enligt Agah kommer Hisingsbrofrågan att föredras i mark- och miljööverdomstolen den 17 februari.

- Sedan tar det sex veckor innan dom meddelas, säger hon.

Då skriver vi den 30 mars.

- Preliminärt kommer domen den dagen. Men det här är ett stort ärende och även om vår målsättning är att undvika ytterligare försening kan det dröja ytterligare några dagar, uppger Agah.

I skrivande stund har det drygt tre år sedan stadsarkitekt Björn Siesjö & Co utlyste arkitekttävlingen om utformningen av den nya Hisingsbron.

Enligt Göteborgs kommun har den utdragna rättsprocessen hittills inte försenat broprojektet. När mark- och miljödomstolen i Vänersborg gav grönt ljus för ett drygt år sedan sades det också att projekteringen kan fortsätta i oförminskad takt även om domen överklagas.

Meningen är att den nya älvbron ska stå klar 2020.

Mest läst