Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ulrika Naezer tänker leva en månad utan att lämna några sopor efter sig.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Avfallsfria Ada ska leva sopfri hela mars

Ulrika Naezer ska bli Göteborgs "biggest loser" och inte lämna en sopa efter sig.

Ulrika Naezer, som arbetar som kommunikatör på kretslopp och vatten inom Göteborgs kommun, har antagit GreenhackGBG:s extrema avfallsutmaning i mars under signaturen Avfallsfria Ada.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Hur det ska gå till? Ja, det är det vi får se. Men jag tycker att det är viktigt att omsätta målsättningen med att få ner avfallet med att försöka leva ett liv som lämnar så lite sopor efter sig som möjligt. Men går en glödlampa sönder, ja då blir det ju avfall, säger Ulrika Naezer.

Hon ska försöka att leva i stort sett som vanligt, med måltider, fritidssysselsättningar och nöjen – men målet är att inte skapa annat avfall än matrester. Och att leva efter visionen – en värld utan sopor.

- Jag tycker att jag lever ett ganska vanligt liv och sopsorterar. Ändå går man ner med sopkasse efter sopkasse. Det handlar om att försöka minska detta sopberg vi producerar varje år, säger hon.

- Man måste börja återanvända saker. Om en t-tröja går sönder och inte går att laga kan man ju använda den som dammtrasa i stället, eller till rengöring när man ska fixa cykel. Då får plagget ytterligare ett liv innan det är helt utslitet och måste kastas, säger Ulrika Naezer, och tycker att det är en bra idé att se hur tidigare generationer återanvände saker.

Under den sopfria månaden kommer maten att ställa till en del problem, eftersom nästan all mat vi handlar i livsmedelsbutikerna är förpackade.

- Jag tänkte försöka handla kött, fisk och grönt hos mindre handlare rakt över disk och stoppa ner maten direkt i min tygkasse eller medhavda burk.

Ett av de stora kruxen är just alla förpackningar, som är en av de stora bovarna för det växande sopberget. Förpackningarna står för en tredjedel av allt som hamnar i soporna, och matavfall är ytterligare en tredjedel.

Annars är svenska ganska bra på att sortera sopor, men vi kan bli bättre, konstaterar hon.

Och i Göteborg har till och med soporna minskat efter krisåret 2008. Numer producerar göteborgarna 400 kilo sopor per år.

- Kanske lägger göteborgarna mer pengar på resor, krogen och andra upplevelser i stället för att konsumera saker. Men det är fortfarande för mycket, jorden tål inte vår livsstil, säger Ulrika Naezer.

Inspirationen till Avfallsfria Ada kommer från Zero waste-rörelsen, där det handlar om att minska och avstå från konsumtion och att återanvända och återvinna.

På greenhackgbg.se kommer hon i rollen som Avfallsfria Ada att blogga om sitt sopfria liv.

- Och jag tar gärna emot tips från allmänheten om hur jag ska lösa olika saker, säger Ulrika Naezer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.