Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
954518.jpg
Johannes Brost har aldrig varit så innerligt hudlös som i Avalon.

Avalon

Drama

Avalon

Regi: Axel Petersén

Med: Johannes Brost, Leonore Ekstrand, Peter Carlberg, Christian Carloni och Carl Johan De Geer

Sverige, 2011 (79 min)

Biopalatset

Avalon är en stark, visuell debut som överraskar i intensitet. Ett minnesvärt stycke filmkonst, som får sitt crescendo i pumpande blått stroboskopljus under några starka scener på dansgolvet till en sjavig nattklubb. I centrum för berättelsen står Janne, festfixare och föredetting vars ekonomiska förehavanden resulterat i en elektronisk fotboja han just blivit kvitt. Nu kommer han till tennisveckan i Båstad för att hjälpa sin gamle polare Klas (Carlberg) att öppna exklusiv nattklubb. Idén är att allt ska bli som förr igen: när de var 20 i stället för drygt 60.

Aldrig förr – eller senare – har jag sett Johannes Brost spela så innerligt och hudlöst som här. Med små medel laddar han sin slitna kropp med stegrande desperation och ångest, medan han sörplar lådvin, skålar i whisky och drar ännu en lina. I släptåg har han sin allt mer besvikna tonårsdotter och sin bedagade syster Jackie, fenomenalt gestaltad av regissörens egen faster Leonore Ekstrand.

En olyckshändelse som drabbar en illegal gästarbetare skruvar upp dramatiken, och visar de trasiga huvudpersonernas brist på empati. Dramat blir allt mer obehagligt att följa medan trion Janne, Klas och Jackie förljuget väntar på att dra in snabba cash, och i en magnifik scen stjäl en tavla av Jackies ex.

Den visuella färden in i psykets mörkaste vrår är häpnadsväckande suggestiv. Betraktaren dras obönhörligt med på vingliga bilfärder och raglar ut på klubbgolvet tillsammans med Janne. Fotografen Måns Månssons har förmågan att i sina bilder förmedla direkta sinnestillstånd. Den samhällskritik riktad som vävs in i det tragikomiska dramat är svidande, med udden riktad mot famlande 40-talister i avsaknad av både inre och yttre karta och kompass.

Bild - 1
Johannes Brost.
Mest läst