Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Allt från Patrik Lindgren

Diverse artister | I am drum

Kreddiga skivbolaget Woah Dad! ägnar sig inte bara åt hipp indie, elektro och Håkan, utan ger här ut en lysande samling rara afropärlor vars röda tråd inte är i första hand geografisk (stora delar av Afrika ryms) eller tidsmässig (1962-1980) utan mer att det är sånger skapade i mötet mellan traditionell afrikansk musik och dåtidens västerländska populärmusik. Samlaren bakom är franske musikvetaren Florent Mazzoleni som efter ha träffat Ali Farka Touré 2005 knappt gjort annat än letat efter bortglömda skivskatter.

Souad Massi | El Mutakallimun

Titeln på algeriska Souad Massis nya album betyder ordens mästare och syftar på att hon gjort låtar av tio arabiska poem, nya såväl som urgamla, i ett försök att påminna världen om den arabiska kulturens rikedom och budskap om tolerans och kärlek – i kontrast till dagens våldsamma yttringar. Det är ofta vackert och gripande, men hennes dåliga vana trogen spretar det lite väl friskt: afropop, bredbent protestrock, reggae, gripande fado och fransk schlager omvartannat … Bäst gillar jag när hon är närmast hem, närmast det nordafrikanska, eller som mest avskalad med bara stränginstrument som i inledande Bima el Taaloul.

Romare | Projections

Nej, inte alls någon grupp romare utan ett alias inspirerat av den amerikanske kollage- och målarkonstnären Romare Bearden, anammat av en blekhyad house-producerande London-kis vid namn Archie Fairhurst som studerat afro-amerikansk kulturhistoria och nu hyllar densamma på sitt högst imponerande debutalbum. Detta plus att han samplar Nina Simone, Malcolm X och Motherless child kunde förstås bli lite svårsmält, men det här är en ärlig och varm hyllning och en musik som aldrig står stilla utan ständigt tar nya, oväntade vägar genom den rika historien.

Toumani Diabaté & Sidiki Diabaté | Toumani & Sidiki

Efter en svit storartade skivor med fläskigt storband, intim duo med Ali Farka Touré och helt solo får vi nu vara med när Toumani Diabaté, mästare på den harpliknande koran, introducerar sin äldste son Sidiki i det som är mer än ett yrke, närmast en mission, en tradition överförd mellan far och son genom sekler och generationer. Det låter kanske lite pompöst och stelt men är precis tvärtom – briljanta duo-improvisationer som andas lika mycket modernitet som tradition och bär på en glöd och en närmast elektrisk energi som griper tag.