Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
tab96ce2
Förra årets Augustpristagare.

Augustpriset ses över

Priset som varje år delas ut till årets bästa litteratur har tidigare fått kritik. Nu ses det prestigefyllda Augustpriset över och en arbetsgrupp ska diskutera priskategorier och nomineringsprocess.

Att nomineras till ett Augustpris ses som prestigefyllt i sig, ännu större är förstås att få själva priset. Att som pristagare kritisera priset väcker extra uppmärksamhet i branschen. Just detta gjorde författaren Jessica Schiefauer i höstas, när hon menade att barn- och ungdomspriset borde vara två, uppdelade på ålderskategorier. Också Adlibris vd Johan Kleberg har varit kritisk mot upplägget, vilket han talade om under branschdagar i februari.

När GP tidigare pratat med Kristina Ahlinder, vd på Svenska Förläggareföreningen som ger ut priset, samt med Eva Bonnier som är ordförande i dess styrelse, har de båda betonat vikten av att förändringar gällande Augustpriset måste ske med stor noggrannhet. Några nya kategorier var inte aktuella.

Nu har dock Förläggarföreningen bestämt att se över priset, berättar Svensk Bokhandel.

En arbetsgrupp har tillsatts för att analysera priset. Gruppen består av Richard Herold, förlagschef på Natur & Kultur, Moa Elf Karlén, förlagschef på Leopard förlag, Eva Gedin, förlagschef på Norstedts förlag, Jesper Monthán, förlagschef på Albert Bonniers förlag och Erik Titusson, förlagschef på Lilla Piratförlaget. De har sitt första möte i april och uppdraget är bland annat att se över priskategorier, hur nomineringarna går till och själva tidsplanen för när nomineringarna tillkännages, skriver Svensk Bokhandel, SvB.

– Kritiken är en bakgrund till att vi vill se över priset. Det har funnits i snart 30 år och det känns också rimligt att vi ser över strukturerna nu, säger Kristina Ahlinder till SvB och lägger till att om något alls ska ändras så lär det inte bli i år.

- Det får ta den tid det tar.

Augustpriset delas ut till Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Mest läst