Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Hustypen som fått sitt namn från förre bostadsministern Stefan Attefall har inte skapat många nya bostäder i Göteborgs kommun. ARKIVBILD.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Attefallshus har gett få bostäder

De så kallade Attefallshusen fyller ett år i sommar - men har inte gjort mycket för att korta bostadsköerna i Sveriges näst största stad. Fram till den sista april i år hade endast 12 av totalt 19 ansökningar om att få bygga så kallade komplementbostadshus godkänts i Göteborgs kommun, skriver Göteborgs-Posten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Attefallshusen marknadsfördes ju som en möjlighet att lösa bostadsbristen. Vi kan ju inte se att det har haft den effekten, säger Mari von Sivers, byggnadsinspektör på stadsbyggnadskontoret i Göteborg, till GP. -Jag tror att det kanske hade varit mer intressant om kraven var lägre satta, men nu har de samma krav som en vanlig bostad. Det blir för omständligt.

Sedan den 2 juli i fjol är det tillåtet att utan bygglov bygga en maximalt 25 kvadratmeter stor byggnad på sin tomt att använda som exempelvis gäststuga, förråd eller permanentbostad. Byggnadstypen har uppkallats efter förre bostadsministern Stefan Attefall (KD).