Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Att tänka på om man köper hund utomlands

Att köpa en hund eller katt utomlands och föra in den i Sverige kräver en rads åtgärder beroende på varifrån djuret importeras. Det är minst krångligt att föra in djur från Norge och inom EU
Jordbruksverket redovisar regler för införsel av hund och katt från utlandet. Den avgörande skillnaden mellan olika länder är vilka kontrollsystem som finns för rabies.

INOM EU
* Sällskapsdjurspass
* Id-märkning
* En grundvaccination mot rabies krävs.
* Prov skall tas för att kontrollera att djuret har tillräckligt med antikroppar mot rabies..Blodprov skall tas tidigast 120 dagar efter den senaste rabiesvaccinationen.
* Revaccination mot rabies krävs sedan med ett visst intervall. Veterinärintyg om godkänt antal antikroppar skall finnas i det pass djuret skall ha
*Avmaskning mot dvärgbandmask måste vara gjord inför hemresan till Sverige inom 10 dagar före en hemresa till Sverige. Kravet gäller inte direkt införsel från Finland, Malta, Irland, och Storbritannien
* Anmälan till tullen behövs
* Med ett pass och speciellt fyraveckorsintyg kan man resa obegränsat med ett djur mellan Sverige och Danmark i en månad. Vid förnyat intyg krävs avmaskning.
* Om man flyger från Eu-land eller tredje land med EU-villkor till Sverige med djuret måste kontroll ske om djuret får resa som handbagage, som resgods eller som fraktgods. Flygbolagen har olika regler. Om djuret räknas som fraktgods krävs intyg av exportveterinär 24 timmar innan avresan. Intyget skrivs in i passet.
När djuret förts in skall djurägaren registrera sig och djuret i Centrala Hundregistret

NORGE
Hund och katt får fritt införas till Sverige från Norge. Det behövs varken pass,behandling eller tillstånd.

UTANFÖR EU
* Länderna är indelade i två kategorier listade eller inte listade, Listade länder är sådana som bedöms ha fungerande kontrollsystem avseende rabies. I icke listade länder är rabiessituationen omöjlig att bedöma eller okontrollerad.
* För listade länder ställs i princip samma krav som för EU-länder
* Från icke listade länder krävs karantän för att få föra in en hund. Införseltillstånd krävs efter att karantänplats bokats och kan endast ske via vissa gränskontrollstationer. 120 dagars karantän gäller först och sedan 60 dagars isolering i hemmet.
San Marino,Andorra, Island, Lichtenstein, Monaco, Schweiz och Vatikanstaten jämställs med Eu.
Regelverket i detalj finns på jordbruksverkets hemsida: www.jordbruksverket.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.