Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Att spara på säkerhet sänder fel signaler

Tolkar jag röksignalerna från Kamratgården rätt signalerar IFK Göteborg just nu betydelsen av billigare mat och säkerhet som lösning på den dåliga ekonomin. Är det verkligen rätt väg att gå?

De borde sett det komma. De borde agerat tidigare. De borde sett över personalkostnaderna och funderat på lönenivåerna på A-lagsspelarna i mellanregionen.

Detta är styrelsens, den tidigare klubbdirektören och sportchefens ansvar.

Är det, med elitlicens i fara och Kamratgård såld, rimligt att betala 100 000 kronor i månaden till bänkspelare? Är det, mot bakgrund av fjolårets ideliga eldande och därtill upprörda åskådare, motiverat att skära ned på resurserna för säkerheten vid matcharrangemangen? Och blir det verkligen både billigare och bättre när kocken efter Dubailägret ersätts av en cateringfirma?

Jag tror och tycker inte det.

Jag tror heller inte att föreningens övriga sektioner på sikt vill vara med och rädda upp vad fotbollen ställer till med när boksluten närmar sig (årsmöte 7 mars). Det finns exempel på det från andra alliansföreningar i den här staden.

Ingen annan förening i Västsverige har en personallista längre än IFK Göteborgs. Ingen annan förening har ett högre lönesnitt än Blåvitt. Ingen annan förening låter materialförvaltaren arbeta dubbla arbetsveckor till en fjärdedel av bänkspelarens månadslön. Ingen annan förening betalar 15 000 kronor i månaden till fotbollstalanger födda 2000.

LÄS OCKSÅ: IFK skrotar säkerhetsorganisationen – blev uppsagda via mejl

Samtidigt – och här höjer jag rösten – planeras en rekrytering av Tobias Hysén för pengar som inte finns, och där en trolig sign-on-bonus hamnar i mångmiljonklassen.

Jag gillar Hysén, ser behovet av en profil- och löpstark anfallare, men håller fast vid helheten: Sansa er, sanera först, satsa sedan. Om den illa skötta ekonomin går ut över A-laget? Svaret: Har Gustav Svensson ersatts?

Det som är positivt för IFK Göteborgs medlemmar är att föreningen nu ser över sina kostnader. Nya målet: Den egna säkerhetsavdelningen, där chefen och styrelsen beslutat att ordningsvakterna skall ersättas av extern arbetskraft, utan garanti om kännedom av de egna problemåskådarna, de med tillträdesförbud. Jag tycker att det är fel väg att gå.

Att spara på säkerhet sänder fel signaler.

Jag kan heller inte förstå det upprörda tonläget mot gruppchefen på polisens Utvecklingscentrum, Per Engström, från Svensk Elitfotboll, Svenska Fotbollförbundet, Svenska supporterunionen och föreningarna. Om alla lämnar bengalerna hemma behöver insläppet på klacksektionerna aldrig begränsas. Följ lagen, gör som föreningarna ber er. De åskådare som inte klarar av att följa detta kan göra något annat.

Det skulle INTE påverka publiksiffrorna i allsvenskan negativt.

Plus

En tränare och sportchefs ansvar har även ekonomisk karaktär. Förädla de unga, ta ansvar för budget. Så måste varje sund verksamhet bedrivas. Det är viktigt att ta det i beaktande när insatser skall bedömas.

Minus

IFK Göteborg säger upp sina ordningsvakter och vädjar om fortsättning - till en avsevärt lägre lön - hos externa aktörer. Dessutom utan att föreningen sparar mer än korvören. Rimmar illa med den säkerhetssatsning IFK säger sig göra och är överhuvudtaget svår att förstå.

Mest läst