Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Jonas von Essen.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Att minnas är ingen lek

  Att på kort tid memorera siffror, namn, ansikten och kort är väl ingen sport? Men i helgen är det just vad som gäller på stadsbiblioteket där SM i minne går av stapeln.

  I ett stängt rum som närmast kan liknas vid en lektionssal, sitter 14 personer denna helg och memorerar saker. Längst fram i klassen sitter Jonas von Essen, 23, som har världens bästa minne. Göteborgaren ska nu bevisa att han även är bäst i Sverige.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Hans favoritgren är att memorera binära tal, långa rader av ettor och nollor.

  - Jag delar in talen i sekvenser om sex tal med ettor och nollor. Därmed kan det maximalt bli 64 olika sekvenser. Sedan har jag en bild för varje sekvens, som Kicki Danielsson eller Dolly Parton. När jag sedan sitter och memorerar så tänker jag mig att jag går genom Liseberg och ser de olika personerna, säger Jonas von Essen.

  Förra året vann han VM i minne i London. Största utmanaren i SM är Yanjaa Altantuya som kan sätta världsrekord i att minnas namn.

  - Jag kan många språk vilket hjälper mig. Känner igen namn på olika språk som namn och inte bara en serie bokstäver. Som exempelvis japanska eller mongoliska namn, säger hon.

  Många som tävlar i minnen säger att man minns i bilder, varför är det så?

  - Jag trodde inte att jag mindes i bilder. Men när jag undersökte det så visade det sig att jag också målar upp bilder. Jag sätter känslor och färger på folk, försöker anknyta deras namn på så vis, säger Yanjaa Altantuya.

  Inför de större tävlingarna tränar Jonas von Essen fyra till fem timmar per dag, annars kring en timme per dag.

  Har man någon praktiskt användning av att kunna minnas stora mängder data?

  - Minnestekniken kan man ha stor nytta av, att kunna ta in stora mängder information. När man pluggar, eller träffar folk och minns saker om dem sedan tidigare, säger han.

  Att minnas saker, är inte det lite gammalmodigt? Med dagens teknik där kunskap finns så lättillgänglig?

  - Det finns ett värde i att kunna saker. Man får nya tankar, idéer om man har kunskap som man kan resonera kring. Man kan inte googla fram allt. Man ska inte förlita sig helt på sin smartphone, säger Jonas von Essen.

  Jonas von Essen är minnesproffs, lever på att föreläsa om minne och tävla världen runt. Men han har även hittat en annan möjlig inkomstkälla.

  - Som en rolig grej så memorerade jag alla svar i senaste versionen av frågesportspelet Trivial Pursuit. Så jag får bygga vidare på min TP-kunskap. Ställa upp i Vem vill bli miljonär eller Jeopardy, säger von Essen och skrattar.

  Fakta: SM i minne

  Minnes SM pågår hela helgen och vinnaren koras på söndag vid 18-tiden. Tävlingen består av 14 personer, tio män och fyra kvinnor. Även personer från Tyskland, Danmark, Norge och Italien deltar och kan vinna tävlingen, även om de då inte koras som svenska mästare. Jonas von Essen är storfavorit.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.