Att anlägga en trädgård

ANNONS
|

Att anlägga en trädgård handlar inte så mycket om att tämja naturen som om att närma sig den. Det är alltid viktigt att tänka på hur omgivningarna ser ut när man börjar planera, menar Torsten Wallin, landskapsarkitekt och författare till boken Hur en trädgård blir till.

Genom att se vilka växter som trivs i trädgårdar och grönområden i närheten får man en uppfattning om vad som kommer att funka. Kombinera den kunskapen med att ta vara på det som redan finns på tomten.

Träd tar ju en mansålder att växa upp och är inget man ska ta ner lättvindigt, många gör misstaget att skapa ett kalhygge. I vissa lägen måste man ju ta bort träd som skymmer solen eller är i vägen på andra sätt, men gör det med eftertanke, säger Torsten Wallin.

ANNONS

Låt sten vara sten. Täck inte över berghällar med jord utan låt det bara växa mossa på, ofta ligger de ju lite längre bort från huset. Det gör inget att det ser lite förvildat ut. Använd vattnet som finns naturligt för bevattning och plantera växter som drar till sig djur, för att låta trädgården utveckla sig själv.

Genom att vara varsam med det som finns, och planera utifrån den lokala naturens förutsättningar, kan man skapa en hållbar, långsiktig trädgård. Att fixa allt på en enda säsong är både dyrt och ofta ganska besvärligt, eftersom mycket kommer att behöva göras om nästa år.

– Det är lätt hänt att man överväldigas av plantskolornas digra utbud och köper på sig alldeles för mycket och av fel sorter. Försöker man hitta växter som passar för den tomt man har trivs de mycket bättre, säger Torsten Wallin.

Den trädgård som beskrivs i Torsten Wallins bok ligger i Mälardalen, och där trivs buskar som idegran, måbär och liguster – växter som är bra att ha som bas i trädgårdsbygget. Särskilt när det handlar om en helt nyanlagd trädgård tycker han att man ska våga ta det lugnt. Ett hus som inte är färdigbyggt fungerar ju knappast, men i trädgården är det inte hela världen om det tar lite längre tid. Det ger en chansen att komma på i efterhand hur man vill ha det.

ANNONS

– En trädgård utvecklas ju hela tiden, det är det som är glädjen i den! Det är ju ett levande material man har att göra med, och det blir bäst när man har känsla för naturen.

Fakta: Tips för långsiktigt trädgårdsplanering

Om du har en tomtkarta, förstora upp den så att en meter blir en centimeter och gör en utförlig skiss.

Låt skissen utvecklas efterhand, gör den till exempel i flera lager, eller gör småskisser av olika delar av trädgården för att kunna vara mer detaljerad.

Studera utsikten från husets olika fönster och fundera på vad du vill göra mer synligt eller dölja.

Passa på att använda snön för att stega upp avstånd och få en bild av hur olika upplägg kan komma att se ut – trampa upp gångar där rabatterna ska vara och sätt ut bambukäppar för att markera hörn, till exempel.

Läs på om din klimatzon. Titta på växtzonskartor och på hur solens läge påverkar ljus och skugga på tomten. Eftersom varje plats är unik bör man egentligen bo på stället ett år för att följa årstiderna innan man förverkligar trädgårdsplanerna.

Bryt inte med naturen utan matcha växtvalen med vad som växer och trivs i närheten, och tänk på hur jordmån och väderstreck påverkar hur det växer.

ANNONS

Anpassa dig efter trakten även när det kommer till kultur – välj färg och material på både hus, staket och granit efter omgivningen, det blir vackrare och mer harmoniskt.

Fakta: Snabba tips för den otåliga

Om ni bygger ett nytt hus, tänk på trädgården tidigt. Låt terrängen finnas kvar i stället för att spränga och fylla, låt fullvuxna träd stå kvar även om de är i vägen för byggkranarna. Då har ni mycket gratis när det är dags för trädgården.

I en ny trädgård på ett platt gärde kan man få snabb effekt från början genom att skapa en avgränsande plantering mot grannen av något snabbväxande eller en färdig häck, det ger ett tydligt trädgårdsrum.

Skaffa några stora kärl eller lådor med bra jord där det är enkelt att byta ut sommarblommor från år till år, eller använd perenner och prydnadsgräs.

Gör inte missen att skapa något superlättskött i form av en grusplan eller stenplattor, det kommer ogräs nästa år. Skötsel ingår i alla trädgårdar, så satsa på grönt i stället.

ANNONS