Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Asylsökandes brist på ID-handlingar allvarligt

  Att massor med människor kommer in i Sverige utan att kunna styrka sin identitet är anmärkningsvärt och borde inte existera, skriver jurist Tomasz Striner.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Programmet ”Kaliber” i Sveriges radio P 1 speglade nyligen hur polisen i dag har rekordmånga utvisningsärenden på sitt bord, nästan 18 000. I programmet visades det på enorma problem med att verkställa utvisningar. Programmet visade på fel och brister, framförallt hos Migrationsverket, som gjorde det svårt och ibland omöjligt att utvisa den som enligt lag inte får vara kvar i Sverige.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Kalibers program har fått politiska reaktioner genom Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som kommit med krav om att man bara ska kunna göra ett begränsat antal försök att verkställa en utvisning. Vänsterpartiet har i detta sammanhang påpekat att de kräver amnesti för dem som inte kunnat utvisas.

  Problemet med att det inte går att verkställa utvisningar är viktigt och bör belysas ur alla synvinklar. Tyvärr gjordes detta inte av ”Kaliber”, eftersom man inte skildrade det faktum att majoriteten av de asylsökande saknar ID- och resehandlingar då de söker asyl i Sverige.

  Nio av tio saknar handlingar

  Det finns sedan åratal uppgifter om att mer än nio av tio asylsökande saknar sådana handlingar. Detta påverkar såväl asylprocessen som rättssäkerheten för de inblandande. Det är också allmänt känt att människosmugglare uppmanar sina offer att göra sig av med handlingar som kan styrka deras identitet och ursprung för att öka chansen för uppehållstillstånd.

  Att massor med människor kommer in i Sverige utan att styrka sin identitet är anmärkningsvärt och borde inte existera. Det bör vara av avgörande betydelse för vårt land att vi med säkerhet vet vem som kommer in i vårt land och varifrån personen kommer.

  En av konsekvenserna med att så inte är fallet är att det för närvarande finns några tiotal grova brottslingar som går lösa i det svenska samhället, fast de dömts till utvisning. Att mördare och grova narkotikabrottslingar inte kunnat utvisas eftersom deras identitet eller medborgarskap inte går att fastställa är allvarligt, inte minst då den dömde kan ljuga eller vägra medverka för att slippa utvisas. Varför görs inget för att stoppa detta?

  Tomasz Striner

  jurist, Malmö