Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Assanges anhållan hävd

Vid halv fem på lördagen hävdes anhållan mot Julian Assange, Wikileaks grundare. Han anhölls i fredags kväll misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande.

”Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att han har begått våldtäkt”, säger chefsåklagare Eva Finné i ett pressmeddelande på åklagarmyndighetens hemsida.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Eva Finné anser inte att det finns skäl att anhålla Assange och att misstankarna inte är sådana att han ska anhållas. Däremot kan utredningen fortsätta, säger Karin Rosander, informationsdirektör på åklagarmyndigheten till DN.se.

En politiskt laddad situation tror Jerzy Sarnecki, kriminolog på Stockholms universitet, har påverkat åklagarmyndigheten att agera snabbt. Och att Assange är utländsk medborgare.

- Då finns det alltid en flyktfara. Men det kan vara så att de förhastade sig när de anhöll honom eftersom man ganska snabbt insett att misstanken inte håller, säger han.

Sverige agerar ofta snabbt när det gäller sexuella brott och det kan ha lett till den hastiga anhållan. Men då myndigheten är medveten om att händelsen uppmärksammats i hela världen och därmed hävdes anhållan snabbt, tror Jerzy Sarnecki.

Tidigare under lördagen anhölls Assange i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande i Sverige. Maria Häljebo Kjellstrand, jourhavande åklagare i Stockholms City, berättade att misstankarna rör en våldtäkt i eller utanför Enköping och ett ofredande i Stockholm.

- Enköpingsfallet har inträffat senare, säger Häljebo Kjellstrand till TT.

Stationsbefälet på Citypolisen i Stockholm sa till TT att fallet av ofredande anmäldes på fredagen men att det skall ha inträffat den 13 eller 14 augusti.

Julian Assange skriver i ett mejl till Dagens Nyheter att anklagelserna är falska.

- Varför dessa anklagelser kommer är vid denna tidpunkt en intressant fråga. Jag har inte blivit kontaktad av polisen. Påståendena är falska.

- När vi gick ut med dokumenten om kriget i Afghanistan blev vi var varnade för att skulle bli utsatta för ett smutsigt spel.

Kristinn Hrafnsson, kollega till Assange, säger till nyhetsbyrån AFP att det finns mäktiga organisationer som vill skada Wikileaks.

Aftonbladet har talat med en av kvinnorna som anmält att Julian Assange utsatt henne för sexuellt ofredande. Hon är i 30-årsåldern och valde att polisanmäla efter att hon kommit i kontakt med den andra kvinnan som har anmält honom för våldtäkt.

- Det är helt fel att vi skulle vara rädda för Assange och därför inte velat anmäla, säger kvinnan till Aftonbladet, han är inte våldsam och jag känner mig inte hotad av honom.

I båda fallen handlar om frivilligt sex som övergått till övergrepp.

- Den andra kvinnan ville anmäla för våldtäkt. Jag gav min berättelse som vittnesmål till hennes berättelse och för att stötta henne. Vi står fullt ut för uppgifterna, säger kvinnan till Aftonbladet.

Att våldtäktsanklagelserna skulle vara en del i en konspiration mot grundaren av Wikileaks avfärdar den 30-åriga kvinnan.

- Anklagelserna mot Assange är förstås inte iscensatta av varken Pentagon eller någon annan. Ansvaret för det som hänt mig och den andra tjejen ligger hos en man med skev kvinnosyn och problem att ta ett nej.

Assange har nyligen varit i Sverige för att hålla föreläsningar. Piratpartiets ledare Rickard Falkvinge träffade honom förra veckoslutet för att slutföra diskussionerna om att partiet ska sköta Wikileaks servrar. Piratpartiet har inga planer på att avbryta samarbetet med Wikileaks.

- Om Assange är skyldig eller oskyldig till det han anklagas för är en fråga för polis och åklagare, säger Anna Troberg, vice partiledare i Piratpartiet till GP.

- Vi kommer att fortsätta samarbetet med Wikileaks, det är viktigt att organisationen kan fortsätta sitt värdefulla arbete för yttrandefriheten.

Troberg vill inte kommentera alla anklagelser om falska tillvitelser som cirkulerar under lördagen, att polisanmälningarna skulle vara iscensatta för att svärta Assange och Wikileaks av främmande underrättelsetjänster som CIA.

- Man skall nog vara väldigt försiktig vid bedömningen av alla anklagelser, säger hon. Även de senare påståendena måste vara en fråga för rättsvårdande myndigheter.

Sajten Wikileaks grundades 2006 för att skydda uppgiftslämnare och avslöjare, journalister och aktivister som vill sprida känsligt material.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.