Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

876032.jpg
Assange-supportrar och media från hela världen samlades för att höra Julian Assange tala.

Assange vill avbryta "häxjakt"

Wikileaks omstridde grundare Julian Assange mötte världspressen från en balkong på Ecuadors ambassad i London. Men han nämnde inget om sina fortsatta planer för att undvika att utlämnas till Sverige.

Wikileaksgrundaren möttes av kraftigt jubel från hundratals anhängare när han på söndagen klev ut på en balkong till Ecuadors ambassad i London, där han sökte tillflykt för två månader sedan. Nyklippt och iklädd en välstruken blå skjorta med röd slips höll Assange ett kort tal.

Han började med att tacka sina anhängare som slagit läger utanför ambassaden.

-Ni förde världens ögon med er, säger han.

Assange uppmanade USA:s president Barack Obama att avbryta "häxjakten" mot Wikileaks och förföljelserna av visselblåsare som avslöjar oegentligheter.

-Det finns en enighet i förtrycket. Därför måste det också finnas en absolut enighet och beslutsamhet i kampen mot detta, sade Assange från balkongen.

Assange tackade också människor i USA, Storbritannien och Sverige för att de gett honom sitt stöd, "även om deras regeringar inte gjort det". Han tackade alla latinamerikanska länder som samlats till möte för att försvara Ecuadors beslut att bevilja honom asyl.

En stor folkmassa och medier från hela världen trängdes utanför ambassaden. Assange riskerade att gripas om han tar ett enda steg utanför ambassadområdet.

Folkrättsexperten Pål Wrange säger att regeringen knappast kan ge garantier i förväg om att Assange inte ska utlämnas till USA, trots att regeringen har sista ordet när det gäller utlämningar.

-Det finns både folkrättsliga och svenska statsrättsliga hinder, folkrättsliga för att vi har ett avtal med USA. Det finns inget hinder att regeringen gör ett politiskt uttalande men det är inte juridiskt bindande, säger Wrange.

Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson säger att ett bra sätt att bryta det pågående dödläget är om "svenska myndigheter utan reservationer skulle garantera att Julian (Assange) aldrig kommer att utlämnas från Sverige till USA", skriver AFP.

Bland andra Carl Bildt har tidigare avfärdat sådana löften från politiskt håll eftersom det är olagligt med ministerstyre i Sverige, det vill säga att ministrar lägger sig i hur domstolar eller förvaltningsmyndigheter agerar i enskilda ärenden.

-Jag kan inte göra några uttalanden som binder rättssystemet på något sätt. Då skulle jag bryta mot den svenska grundlagen, sade Bildt till TT i fredags.

876028.jpg
876030.jpg
Mest läst