Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Assange: Sverige hemligt med i Nato

  Anhängare till Wikileaksgrundaren Julian Assange tros ligga bakom ett nätangrepp mot Åklagarmyndigheten. Samtidigt anklagar Assange Sverige för att vara "en hemlig medlem av Nato som döljer USA-samarbete för riksdagen".

  Attackerna mot Åklagarmyndighetens hemsida startade bara timmar efter det att Julian Assange i tisdags greps av brittisk polis på begäran av en svensk åklagare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Angreppet var allvarligt och har polisanmälts, säger Karin Rosander, informationsdirektör vid Åklagarmyndigheten till TT.

  Även advokatkontoret Borgström och Bodströms hemsida utsattes för angrepp. Advokat Claes Borgström är ombud för de två unga kvinnor som säger sig ha blivit våldtagna av Julian Assange när han var på besök i Sverige för en tid sedan.

  – Mina klienter har nu dragits in i någon slags världspolitisk händelse som de överhuvudtaget inte har något med att göra. Och nu blir även deras advokat utsatt för ett angrepp. Det är fullständigt sanslöst och jag känner stor olust, säger Borgström.

  Assange ansvarig

  Advokaten beklagar sammankopplingen av den svenska förundersökningen med USA:s intresse för Assange.

  – Jag känner besvikelse över hur lätt felaktiga rykten kan få sådana proportioner och konsekvenser. Julian Assange har huvudansvaret för att vi fått den här utvecklingen, säger Borgström.

  Misstankar fanns tidigt om att en grupp anhängare till Assange hackat sig in på sajterna och på onsdagen kunde IT-säkerhetsföretaget Truesec konstatera att sajterna utsatts för en så kallad belastningsattack av en helt ny sort.

  Sajterna kraschade därför att många svenskar på sidor som Flashback och liknande erbjudits att fjärrstyra sin dator för att styra sin trafik mot de aktuella hemsidorna.

  – Det här är en helt ny företeelse som inte tidigare prövats rättsligt, säger Marcus Murray, IT-säkerhetskonsult hos Truesec.

  Fjärrstyr datorer

  Anhängarna till Assange som deltog i attackerna fick tillgång till en länk på internet där det finns en guide som visar hur man installerar ett program som tillåter en dator att fjärrstyras.

  Trusec har analyserat programvaran som aktivisterna laddat ned och upptäckt att den är till för att angripa webbsajter i syfte att slå ut dem.

  Ju fler som ansluter sig och deltar i angreppet desto effektivare blir attacken.

  Assange tog på onsdagen själv till orda om varför Wikileaks gör hemliga dokument tillgängliga för allmänheten. Men i artikeln i tidningen The Australian nämner han inte de svenska våldtäktsanklagelserna. Däremot skriver han om Sverige när han radar upp "skrämmande fakta" som han menar framkommit vid Wikileaks senaste publicering av diplomattelegram.

  "Sverige är en hemlig medlem i Nato och döljer underrättelsesamarbete med USA för riksdagen", hävdar Assange.

  Uppgifter i den brittiska tidningen The Independent gjorde samtidigt gällande att det förekommit kontakter mellan Sverige och USA om att utlämna Assange till USA. Men de uppgifterna avfärdades av utrikesminister Carl Bildt.

  – Svaret är nej, sade Bildt när han under ett besök i Belgrad fick frågan om eventuella USA-kontakter av nyhetsbyrån AFP.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.