Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Assange planerar möte med polisen

Wikileaksgrundaren Julian Assanges advokat planerar ett möte mellan Assange och polisen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Jag håller på nu att diskutera med polisen, säger Mark Stephens till TT.

Stephens uppger att han varit i kontakt med sin klient under måndagen och diskuterat ett mötet. Men när mötet mellan Assange och den brittiska polisen skulle äga rum vill han inte kommentera.

Assange är internationellt efterlyst för bland annat våldtäkt.

I dag stängdes även hans bankkonto i Schweiz och tillgångar på nära 300 000 kronor har frysts.

"PostFinance har avslutat sin affärsrelation med Wikileaksgrundaren Julian Paul Assange" skriver banken i ett uttalande.

"Den australiska medborgaren har försett oss med felaktig information rörande sin bostadsort under den period som kontot öppnades".

Assange hade, enligt uttalandet, uppgivit en adress i Geneve som sin bostadsort.

Wikileaks har annonserat det schweiziska kontot på nätet och där uppmanat till att "donera direkt till Julian Assange och annan Wikileakspersonals försvarsfond" och angett Assange, Julian Paul som kontoinnehavare, rapporterar nyhetsbyrån

Ungefär 300 000 kronor fanns på kontot. Tidigare beslutade betalningstjänsten Paypal att frysa donationer till ett värde av över en halv miljon kronor tillhörande tyska Wau Holland Foundation - pengar som skulle användas för att stödja Wikileaks.

Enligt ett uttalande på Paypals hemsida har Wikileaks överträtt företagets användarpolicy som anger att "vår betalningstjänst inte får användas för aktiviteter som uppmuntrar, främjar, underlättar för eller instruerar andra att ägna sig åt olaglig aktivitet".

Wikileaks och Julian Assange har förlorat över 900 000 kronor i tillgångar under veckan, enligt egna uppgifter i pressmeddelandet.

Samtidigt har Wikileaks släppt en hemlig lista på viktiga infrastrukturanläggningar runt om i världen, som om de skulle attackeras innebär ett hårt slag mot USA:s säkerhet.

Den amerikanska listan över säkerhetsintressen upprättades av utrikesdepartementet och ambassader runt om i världen i februari 2009. Den listar infrastruktur och naturresurser "vars förlust skulle innebära ett hårt slag för människors hälsa, säkerhet och/eller inrikes säkerhet i USA".

Listan avslöjar att USA:s definition av nationell säkerhet är bred. Den innehåller uppgifter om undervattenskablar, viktig kommunikation, hamnar, mineraltillgångar och företag av strategisk vikt från länder från A-Ö.

De hundratals beskrivningarna på listan är stundvis vaga och ibland felaktiga, men Wikileaks får ändå kritik för att listan kan utnyttjas av terrorgrupper som vill angripa USA.

-Det den i grund och botten säger till terrorister är att just nu anfaller du högt försvarade mål av relativt lågt värde, vad du kan göra är att attackera högt värderade mål som är relativt svagt försvarade, sade professor Richard Aldrich vid brittiska Warwick University till BBC.

Den tidigare brittiske utrikesministern Malcolm Rifkind anklagade Wikileaks för att vara "oansvariga, på gränsen till kriminella".

-Detta är den typ av information som terrorister vill ta del av, sade Rifkind till The Times.

Och den nuvarande brittiska regeringen är inne på samma linje.

-Vi fördömer entydigt det otillåtna frisläppandet av hemligstämplad information. Läckorna och publicerandet skadar den nationella säkerheten i USA, Storbritannien och andra ställen. Det är livsviktigt att regeringar kan agera på basen av konfidentiell information, sade en talesman för David Camerons regering.