Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En fotograf lyckades ta en bild på Julian Assange på väg till rätten bakom bilens tonade rutor.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Assange kvar i häktet

Julian Assange släpps mot borgen av domstolen i London, uppger TT:s reporter i rättssalen. Den svenska åklagarmyndigheten har dock överklagat genom sitt ombud. Det innebär att domstolen har upp till 48 timmar på sig att pröva ärendet. Tills det är gjort blir Assange kvar i häkte.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Domaren utfärdade en borgen för Assange med särskilda föreskrifter fram till 11 januari, uppger Reuters.

Borgenssumman sätts till 200 000 pund, och Julian Assanges pass kommer att beslagtas. Vidare sätter domstolen som villkor en husarrest mellan klockan 22 och 02 varje kväll, samt mellan klockan 10 och 14 varje dag. Dessutom måste Assange varje kväll anmäla sig till polisen. Eftersom Assange är fortsatt häktad fortsätter utlämningsprocessen till Sverige och en första förhandling ska hållas i januari.

Assange misstänks för bland annat våldtäkt mot en svensk kvinna i augusti. Han nekar till anklagelserna, som han hävdar är politiskt motiverade.

Assanges brittiske advokat Mark Stephens säger att USA har i hemlighet utsett en åtalsjury för att pröva om åtal ska väckas mot Wikileaks-grundaren. Han hänvisar till uppgifter från icke namngivna svenska myndigheter, rapporterar AFP.

Stephens säger att han misstänker att svenska myndigheter vill överlåta Assange till USA, vilket tyder på "nivåer av samförstånd".

Enligt advokaten Mark Stephens har en åtalsjury tillsatts i Alexandria, Virginia, strax utanför den amerikanska huvudstaden Washington.

Julian Assange går själv till angrepp mot USA-baserade betaltjänstföretag, som stängt av Wikileks.

Företag som Visa, Mastercard och Paypal är "den amerikanska utrikespolitikens instrument", säger han i ett uttalande till australiska tv-kanalen Seven. Samtidigt meddelar tidskriften Time att Julian Assange leder kampen om att bli "årets person i världen".

På sajten Wikileaks, som Assange startat, har tiotusentals hemligstämplade dokument publicerats, bland annat om USA:s krigföring i Afghanistan och Irak samt diplomatpost.