Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Assange kräver Hillary Clintons avgång

Wikileaks grundare Julian Assange sa på tisdagen att utrikesminister Hillary Clinton bör avgå om det visar sig att amerikanska diplomater beordrats ägna sig åt spioneri.

Hon "bör avgå om det visar sig att hon var ansvarig för att beordra amerikanska diplomatiska figurer att ägna sig åt spioneri i FN i strid med internationella överenskommelser som USA har skrivit under, sade Assange i en intervju med tidskriften Times, från okänd plats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I det läckta materialet framgår att Clinton bett diplomater att samla in kreditkortsnummer, inloggningsuppgifter, lösenord och biometriska uppgifter som fingeravtryck från diplomater och FN-chefen Ban Ki-Moon.

Den förra brittiska regeringen begränsade en utredning om kriget i Irak för att skydda amerikanska intressen, skriver The Times.

Chilcot-utredningen tillsattes av den förre premiärministern Gordon Brown för att dra lärdom av kriget, men enligt dokument som släppts av Wikileaks hemsida framgår att en person i ledande befattning på brittiska UD gett löften till USA.

Vid ett möte med den amerikanska statssekreteraren Erin Tauscher, den dåvarande brittiske utrikesministern David Miliband och generaldirektören på försvarsdepartementet, Jon Day, sades att "Storbritannien har vidtagit åtgärder för att skydda era intressen".

Det läckta dokumentet skickades från amerikanska ambassaden i London i september förra året, tre månader innan Irakutredningen inleddes under ledning av John Chilcot.

I samband med utredningen uttryckte Chilcot frustration över han saknade tillgång till viktiga dokument när han intervjuade justitiekanslern Peter Goldsmith.

Goldsmith hade ändrat sig från att ha varit tveksam om krigets laglighet till att ge grönt ljus, och misstankar fanns om att omsvängningen kan ha varit ett resultat av påtryckningar från premiärminister Tony Blair och andra i regeringen.

Amerikanska och brittiska diplomater har befarat att Pakistans klyvbara material ska hamna i händerna på terrorister eller leda till förödande kärnvapenkrig med Indien, enligt de läckta Wikileaksdokumenten skriver The Guardian.

Dokumenten varnar för att Pakistan snabbt bygger upp sitt lager av kärnvapen samtidigt som instabiliteten ökar i landet och det står på randen till ekonomisk katastrof.

Av den läckta hemliga diplomatposten framgår de djupa spänningarna i en rad frågor mellan Washington och Islamabad.

En ambassadör informerade Washington i skarpa ordalag om att inga pengar från USA kan stoppa den pakistanska armén från att stödja militanta islamister eller talibanupproret i Afghanistan.

USA har dragit slutsatsen att pakistanska soldater har varit ansvariga för en rad utomrättsliga mord i Swatdalen och klanbältet, men har beslutat att inte kommentera det offentligt utan låta armén agera på egen hand.

Pentagon har uppmanat sina diplomater att kartlägga flyktinglägren vid den afghanska gränsen för att få fram information om eventuella mål för flyganfall.

Mindre grupper ur den amerikanska specialstyrka har opererat i hemlighet inne i Pakistans klanområden, med den pakistanska regeringens godkännande och ledande ministrar har privat uttryckt stöd för de amerikanska drönarattackerna. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.