Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Askan stänger Arlanda - igen

Arlanda kommer att stängas för flygtrafik vid klockan 20 i kväll. Det öppna luftrummet över landet kryper sakta norrut och vid midnatt kommer gränsen troligen att gå i en tänkt linje mellan Gävle och Örebro. Det innebär att även Karlstad lär få stänga flygplatsen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bromma flygplats stängde vid 15-tiden i dag och Arlanda stänger förmodligen klockan 20 på grund av askmolnet från Island.

All flygtrafik till Bromma dirigeras om till Arlanda som är öppet åtminstone fram till klockan 20 i kväll.

-Som prognosen ser ut kan gränsen förflytta sig en aning norrut under natten men eventuellt lätta lite under morgondagen, säger Björn Stenberg på LFV:s presstjänst.

Två zoner

Det svenska luftrummet ska inte delas upp i tre zoner. Det innebär att det fortfarande inte är tillåtet att flyga i zon två som har lägre koncentration av aska. Det beslutade den svenska luftfartsmyndigheten Transportstyrelsen efter att på eftermiddagen haft ett telefonmöte med svenska flygbolag. Det betyder att det svenska luftrummet även i fortsättningen är indelat i en zon där ingen flygning medges och en zon där luftrummet är helt öppet.

På dagens möte var det inget flygbolag som krävde att själv få avgöra om det är säkert att flyga i zon två, något som under dagen infördes i flera andra europeiska länder.

Öppet på hög höjd

På Europanivå beräknades omkring hälften av alla planerade flygningar att kunna genomföras under dagen, enligt uppgifter från Eurocontrol. När dagen är till ända kommer totalt över 95 000 flyg att ha ställts in sedan i torsdags, då problemen med askan började.

Samtidigt meddelar Eurocontrol att hela det europeiska luftrummet på hög höjd nu är öppet, det vill säga på höjder över 6 000 meter. Det går alltså att passera hela Europa.

För tillfället råder det restriktioner för flygtrafik i en del länder i norra Europa, däribland Danmark, Finland och Storbritannien.