Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Blåskrabban

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Asiatiska krabbor hotar västkusten

  Blåskrabban och penselkrabban. Så heter de två asiatiska allätande krabbarter som enligt forskare kan ha invaderat svenska vatten.

  Krabborna är enligt forskare från Göteborgs universitet mycket invasiva och har framgångsrikt invaderat USA:s östkust.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  På atlantkusten har de redan spridit sig från norra Frankrike och upptill tyska bukten.

  Nu kan de ha tagit sig in i svenska vatten. Enligt Matz Berggren vid Institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet förs krabblarver lätt vidare med den jutska strömmen mot den svenska västkusten – från Orust och norröver.

  – Men larverna kan också av vågor och vind föras mer söderut mot Göteborgs skärgård. En vuxen hane fångades redan sommaren 2012 av ett krabbmetande barn på Hönö utanför Göteborg, säger han.

  Blåskrabban och penselkrabban är kända för att tömma havsbotten på föda – de äter snäckor, musslor, märlkräftor, havstulpaner och havsborstmaskar men även fiskägg.

  – Det innebär att de konkurrerar ut annan fauna i samma storlek genom att äta upp all mat. På ostkusten av USA har de framgångsrikt trängt undan en annan invasiv art där, "the Green Crab", vilken är vår vanliga strandkrabba.

  De båda krabbarterna är mycket tåliga och överlever både i söt- och havsvatten. Dessutom klarar de av temperaturer från noll och upp till 30 grader.

  Larverna kräver varmare vatten för att utvecklas och skulle därför kunna trivas vid västkusten under sommaren.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.