Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Artister tolkar Woody Guthrie på ny skiva

Mikael Wiehe, Louise Wanselius och Ulf Dageby tolkar låtar av Woody Guthrie på en ny skiva. Release och hyllningskonsert i Göteborg fredag 29 november.

Ulf Dageby får frågor om att vara med på välgörenhetsprojekt "var och varannan dag". Den här gången sade han ja direkt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Absolut, det var ingen tvekan alls. Min brorsa jobbar dessutom på Dalheimers hus så det hade varit svårt att tacka nej, haha, säger han.

Galakvällen på Dalheimers hus fredag 29 november är också releasefest för skivan Sounds of Woody. Initiativtagare till projektet är Riksförbundet Huntingtons sjukdoms Ungdomsförbund. Woody Guthrie hade själv Huntingtons sjukdom och avled av den 1967.

Ulf Dageby tolkar Deportee (Plane wreck at Los Gatos) på skivan och på galan.

- Det finns ju en miljon låtar att välja på så jag bad min gode vän Håkan Berg om råd, han är Guthrie-nörd. Den här tyckte jag var så himla fin och texten är dessutom aktuell. Det är nästan som att läsa om flyktingbåtarna som förliser i världen.

Vad har du för relation till Guthries musik?

- Inte mycket, alltså. Det var Bob Dylan som gällde för mig på 60-talet, å andra sidan hade han Guthrie som idol. Jag har mest hört och spelat This land is your land tidigare.

Är det en utmaning att tolka Guthrie?

- Ja, det tycker jag. Det är en vers och en vers och en vers och så en refräng mitt i. Så är det med amerikanska vissångare, utmaningen är att göra det musikaliskt intressant.

Hur låter det, då?

- Väldigt olikt originalet. Vi är ett helt band med trummor, bas och fiol och har gjort en lugn och mustig version där texten kommer fram. Jag är hur nöjd som helst.

MEDVERKANDE ARTISTER

Mikael Wiehe, Louise Wanselius, Ida & Louise, Serve You Right To Suffer, Sanna Hogman, Gunnar Källström & De praktiska husgeråden, Keith Deling, Tetra, Majornas 3dje rote, Harald Svensson, Marianne Holmboe, Ulf Dageby, Leo Skäggmansson, Lucas Stark och Jenny Almsenius.

På galan deltar inte Mikael Wiehe. Mer info på http://woodyguthrie.se/

När: Dalheimers hus, fredag 29 november 19.00

Mest läst