Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ted Gärdestad var en av 1970-talets största svenska artister. Han vann bland annat Melodifestivalen 1979.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Artister hyllar Ted Gärdestad på skiva

  Snart 20 år har gått sedan Ted Gärdestad dog. Det är 50 år sedan han var med i tv för första gången. Därför hyllas han nu med en skiva där bland andra Laleh, Markus Krunegård, Ane Brun och Noonie Bao gör Teds låtar till sina.

  Idén kläcktes för fem år sedan. Det borde göras en hyllningsskiva till Ted Gärdestad, med "bara bra svenska artister". När förslaget presenterades var skivbranschen försiktig och ängslig, nu är självförtroendet större.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Ted Gärdestads dotter Sara Zacharias, hennes man David Lindgren Zacharias och vännen Ollie Olson, ville uppmärksamma att det i år är 50 år sedan Ted Gärdestad uppträdde i tv för första gången.

  Sara Zacharias som studerar till socionom, tolkade sin far, Ted Gärdestad, på skivan "Mot solen" förra året. Hon hade hittat några demokassetter med tidigare outgivna låtar som var inspelade inför Teds sista skiva, "Äntligen på väg". Den gavs ut 1994. Tre år senare dog Ted Gärdestad, bara 41 år gammal.

  Den röda tråden

  -Ganska snabbt efter att vi fått grönt ljus tänkte vi på specifika låtar och artister. Den röda tråden är nog att Teds låtar har haft någon slags betydelse för dem, att artisterna har en relation till musiken. Vi ville också ha några nyare artister, några mer etablerade och så några däremellan, förklarar David Lindgren Zacharias. säger David Lindgren Zacharias. -Det är så många fina versioner och tolkningar av låtarna, som har fått nya liv. De har blivit något annat, säger Sara Zacharias.

  Redan från början kände de, eller hörde snarare, att "Sol, vind och vatten" skulle göras av Laleh och att Bo Kaspers Orkester skulle spela in "Sommarlängtan", komplett med pitedialekt.

  Två artister var väldigt bestämda i sina låtval. Dels var det Noonie Bao som sjöng "Come give me love på sina föräldrars bröllop" och Laleh var inne på Saras och Davids linje med just "Sol, vind och vatten". Samtidigt har det varit nödvändigt att få en helhet, att artisterna på sätt och vis skulle underordna sig skivan.

  Det skulle inte bli en samlingsskiva med många olika infallsvinklar och uttryck, utan en platta med samma band, samma producent (David Lindgren Zacharias och Ollie Olson, förutom två gamla, tidigare oupptäckta låtar med Ted själv, de producerades av Benny Andersson och Björn Ulvaeus) och samma sound.

  Ingjutna låtar

  Många av Ted Gärdestads sånger är som David Lindgren Zacharias uttrycker det, ingjutna i Sverige och de svenska lyssnarna. Så uppgiften för artisterna var att göra låtarna till sina, att våga sig på sånger som "Eiffeltornet" och "Jag vill ha en egen måne", sånger som varje svensk trubadur med självaktning har i sin repertoar.

  -Det roliga är att låtarna håller, att de fortfarande är lika bra. Det finns något där som gör att de känns lika aktuella, säger Sara Zacharias. -Något man tänker på när man spelar låtarna är att allt känns så självklart och enkelt. Det bara flyter, det låter som det mest naturliga i världen, men det är ju inga enkla treackordslåtar. Samma är det med texterna, det är inte bara glatt och sommar, konstaterar David Lindgren Zacharias.