Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Skärmdumpar från Adoos video Fuck Polisen som ligger på Youtube.

Artist på Kulturkalaset "avrättar" polis i video

Krismötena pågår efter de senaste bilbränderna och brandbombsattackerna mot poliser. Samtidigt på Kulturkalasets scen i kväll: en gangsterrappare känd för en video där en polis skenavrättas.

Under de senaste månaderna har rapparen Adoos låt Fuck polisen visats närmare 60 000 gånger på nätet. I videon medverkar maskerade ungdomar med en skenavrättning av en polis. Till bilder av brinnande bilar kallas polisen ”horungar” och anklagas för att göra ”satans jobb i Guds namn”.

Genom låten ställs frågan ”varför måste ni arrestera, trakassera mig så fort ni ser mig?”

Frågeställaren, den 23-årige mannen med artistnamnet Adoo, är själv dömd för flera olika brott, där den senaste domen är från i mars i år.

Håkan Bredinge, områdespolis i Backa, har uppmärksammat Adoo-videon, och att rapparen har kopplingar till Backa.

Han har också noterat att Adoo har haft spelningar på offentliga inrättningar som fritidsgårdar.

– Det är för jävligt, med tanke på det budskapet han har.

Och i dag ska han spela på Kulturkalaset.

– Skojar du med mig nu? frågar Bredinge.

Kvällens spelning ingår i ett hip hop-program kallat Urban night, förlagt till Kanaltorget. Kvällens hela program, med 18 grupper, är gjort av Medborgarskolan, studieförbundet med historiska kopplingar till moderaterna.

Annette Karlsson, verksamhetschef i Göteborg, berättar att det är andra året som Medborgarskolan kör ett hip hop-program på kalaset.

– Det är band som vi har i vår verksamhet. Vi samlar ungdomar från alla stadsdelar. Med vår personal, i studiecirkelform, gör de musik. I stället för att göra annat bus.

För frågor om hur kvällens grupper valts ut hänvisar hon till Christer Tengroth, ansvarig för Medborgarskolans hip hop-satsning. Men inte heller han säger sig känna till Adoo utan hänvisar vidare till Ali Jammali, anställd handledare och medlem i gruppen Medina, som avslutar kvällen på Kanaltorget.

Ali Jammali vill inte kännas vid benämningen gangsterrap – ”den stilen finns i USA” – och säger om Adoo:

– Det är förortsglamour, han talar om sånt han ser och tycker är dåligt. Fuck polisen kommer inte att spelas i kväll. Den är inte lämplig när det finns ungdomar under 18 i publiken, säger Ali Jammali.

– Låten är fortfarande aktuell i vissa kretsar. Den får spridning just för att den är så grov.

Låten är inte inspelad i någon av Medborgarskolans studior, uppger Jammali, som säger att Adoo först nyligen har ko mmit till Medborgarskolan och nu är knuten till en cirkel hos studieförbundet.

– Vi har 36 grupper i gång. Jag och Sami (från Medina) försöker vara positiva förebilder och inspirera dem till mer rumsrena titlar.

I nästa vecka ska Adoo vara förband till Medina vid en spelning i Stockholm.

Fuck polisen spelades in i februari. Adoo säger till GP att han skrev den för att han blev förbannad för att polisen mörkade utredningen om Johan Liljequists död. Liljequist dog efter ett polisingripande 2008.

Låten nämner inte på något sätt Liljequists öde.

– Nej, för jag kände inte honom och det hade varit fel mot hans familj, säger Adoo.

Han står för låten och säger:

– Det finns poliser, det är de som sköter sitt jobb och respekterar mig, och så finns det grisar. Det är de som är maktmissbrukare.

Mest läst