Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Arkitekter börjar skissa på Campus Näckrosen

  Nu går projekt Campus Näckrosen in i nästa fas. Fyra arkitektbyråer ska ta fram skisser på ombyggnader och tillbyggnader. Engagerade medborgare ska också få tycka till.

  Arbetet med Campus Näckrosen har sin grund i Göteborgs universitets behov av verksamhetsutveckling och nya lokaler. Det gäller att samlokalisera konstnärliga och humanistiska fakulteten samt universitetsbiblioteket, skriver Akademiska hus.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Läs också: Nej till utbyggnad vid Näckrosdammen

  Campus Näckrosen har diskuterats flitigt, inte minst på GP:s debattsida. Nu går projektet in i nästa fas. Fyra arkitektbyråer har tilldelats uppdraget att "utreda förutsättningarna för en inplacering av det nya universitetsbiblioteket och den konstnärliga fakulteten genom om- och tillbyggnader av det nuvarande universitetsbiblioteket, gamla hovrätten och artisten."

  - Uppdraget är lite annorlunda. Det är ingen tävling där vi efterfrågar ett häftigt hus. Utan det här är mer en volymstudie. Vi vill utreda hur man kan använda tomterna på bästa sätt, hur hög en tillbyggnad kan vara, vad som kan ligga under marken och så vidare, säger Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör för Akademiska Hus.

  Byråerna som fått uppdraget är Jais arkitekter, Tham & Videgård arkitekter, Varg arkitekter och Wingårdhs.

  - De har erfarenhet av kulturfastigheter och har jobbat med universitetslokaler.

  Skisserna ska vara klara i början av september. I oktober kommer en bedömningsgrupp att ta fram förslag på vilka delar av arkitekternas förslag som man vill gå vidare med. Innan dess ska dialoggruppen som består av engagerade medborgare och grannar, ges möjlighet att lämna synpunkter.

  - Innan bedömningsgruppen fattar sitt beslut, kommer vi bjuda in till workshop med dialoggruppen som vi har jobbat med, säger Birgitta Hohlfält van Dalen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.