Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

Arga bilister när snön röjs på Älvsborgsbron

Vägarbetet har skapat långa köer och upprörda läsare har hört av sig till GP. - Snön måste helt enkelt bort, säger Anders Forsman, projektledare på Trafikverket.

Under torsdagen har det pågått snöröjning på Älvsborgsbron. Grävmaskinen har tagit upp en fil och de fordon som ska skydda grävmaskinen har tagit upp två filer var vilket har lämnat endast en fil öppen för trafiken. Långa köer har bildats. Flera läsare har hört av sig och undrat varför man väljer att snöröja på det här sättet även under rusningstrafiken. "Obegripligt", är ett ord som har återkommit.

En av dem som har körde över Älvsborgsbron under snöröjningen är Jonas Olsson.

– Hur kan man komma på idén att göra det här mitt under rusningstrafiken? Varför gör man inte det under natten? Trafiken var helt stillastående, säger han.

På Trafikverkets pressjour är man också lite frågande till valet av tidpunkt.

- Vi tycker att det är lite märkligt att man väljer att göra det nu under rusningstrafiken. Man röjer för de få fotgängare och cyklister som är ute nu, säger en trafikledare.

Enligt trafikledaren är det chefer högre upp som har beslutat att snöröjningen ska ske. GP kopplades vidare till Anders Forsman som är ansvarig projektledare för vägunderhåll i Göteborg och Kungsbacka. Han är mån om att allmänheten ska förstå varför man tar den här typen av beslut.

- I Trafikverkets kontrakt finns det något som heter särskilt väder. Vissa parametrar ska uppfyllas för att vädret ska vara särskilt väder. Snösituationen i Göteborg nu faller under den kategorin och då sätts särskilda insatser in, det blir ett slags krisläge, säger Anders Forsman.

Under onsdagen togs beslutet om att snön på bron helt enkelt måste bort. Man kom fram till att detta måste ske innan det kan börja töa och snön blir till vatten och innan det faller ny snö.

- Snöröjningen har pågått hela dagen. Vi är medvetna om att arbetet skapar störningar i trafiken. Arbetet utförs för trafiksäkerheten. Vi har enorma mängder snö på samtliga leder och vi måste ut med resurser för att få bort snön. Vi har varit ute och undersökt och lokaliserat platser som vi måste hantera. Älvsborgsbron är en sådan plats, säger Anders Forsman.

Enligt Anders Forsman är det så pass mycket snö att den packas upp mot räckena på bron och på så sätt förflyttar körbanan.

- På Älvsborgsborgsbron har vi problem med räcken mellan filerna och vid sidan om filerna. Det finns bara en möjlighet och det är att plocka bort snön.

Varför gör man inte den här typen av arbete på natten?

- Vi har hållit på nätterna också. Vi behöver varenda timme på dygnet för att hantera det här. Egentligen har vi tidsrestriktioner men de måste vi bortse från nu i två dygn, säger Anders Forsman.

Bild - 1
Mest läst