Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collage2

"Aregawi borde inte ha blivit straffad"

Nyheten om att den svenska löpstjärnan Abeba Aregawi åkt fast för dopning chockade idrotts-Sverige.Nu slår läkaren bakom preparatet tillbaka.– Meldonium borde inte vara förbjudet, säger Ivars Kalvins, 68.

Det är Expressen som varit i kontakt med den lettiske forskaren bakom dopningspreparatet meldonium, som Kalvins menar inte borde vara dopningsklassat.

– Abeba Aregawi borde få använda det utan att bli avstängd och det borde alla andra också få. Det här är nonsens! Rakt igenom nonsens, säger han till Expressen.

Preparatet dopningsklassades så sent som den förste januari i år och Aregawi riskerar åtta års avstängning från det svenska friidrottslandslaget.

Kalvins menar att meldonium "hjälper till att förhindra inre skador när blodtillförseln begränsas av olika anledningar", vilket gör att man kan träna hårdare.

– Meldonium skyddar bara idrottaren. Det är inte prestationshöjande. Det finns inga tester som visar det! Det finns inga bevis, säger Ivars Kalvins.

Expressen: Varför tror du att man har infört förbudet?

– För att de har upptäckt att idrottarna använder meldonium. Bara därför. Men idrottare äter mat också. Ska vi då förbjuda mat? Mat hjälper en också att träna hårt. Förbjud mat!

Aregawi åkte fast den 12 januari. Om hon fått i sig preparatet före det klassades så skulle det kunna vara strafflindrande.

– Hon kan absolut ha tagit meldonium innan de 1 januari. Det går att upptäcka substansen i flera veckor efteråt, säger Kalvins.

68-åringen spekulerar också i hur Aregawi kommit över preparatet, som enligt honom inte säljs i löpstjärnans forna hemland Etiopien.

– Det kan vara genom militären i Etiopien. Jag vet att militären i en rad olika länder använder sig av meldonium, utan att prata högt om det, säger Kalvins.

Mest läst