Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Arbetsplats efter humör

Maria Gustafsson byter arbetsplats efter humör. Arbetskompisarna skaffar hon på Twitter.

Längtar Maria efter sällskap twittrar hon ut var hon befinner sig. Bjuder in andra till spontana möten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Efter klockan fyra ska jag vara på Soho. Då kommer några kompisar dit. Men annars har jag inga problem att sitta själv.

Ska hon renskriva rapporter eller ha ett coachande samtal sitter hon hemma. Andra dagar är Maria ute hos kunder, sitter på kaféer, eller som nu sommartid, vid Härlanda Tjärn.

I Miku jobbar Maria Gustafsson med kommunikation och utveckling, både på arbetsplatser och med enskilda individer. Ibland är det stora projekt, som sträcker sig över flera månader, medan andra uppdrag kan handla om en serie kortare coachingsamtal.

- När jag startade Miku 2005 ville jag gärna ha en fast punkt att utgå från. Då hade jag ett kontor som jag åkte till varje dag. Men sedan upptäckte jag att jag var så mycket ute hos kunder. Jag växte liksom ur kontoret. Dessutom är det skönt att slippa den fasta utgift som en hyra innebär.

Stimmet på ett kafé behöver inte betyda att Maria Gustafsson jobbar sämre. Tvärtom. Hon kan bli mer fokuserad av en lagom rörig miljö. Dessutom går det att välja kafé utifrån sinnesstämning.

- Jag vill ha människor omkring mig. Men behöver jag mer lugn och ro sätter jag mig på till exempel Konstmuseets fik.

För bordsgrannarna, de går inte att styra.

- Kommer det ett gäng mammor med barn och jag behöver koncentrera mig är det bara att flytta på sig.

Teknikutvecklingen de senaste åren har gjort livet som företagare enklare. Sociala medier har förändrat Maria Gustafssons vardag. Hon bloggar, använder Twitter, Youtube och Facebook och har mycket av sitt sociala liv på nätet.

- Jag har lärt känna många nya människor genom sociala medier. Men jag pratar mycket mindre i telefon, och skickar färre sms och mejl jämfört med för några år sedan.

Maria Gustafsson gör allting själv. Just nu håller hon på att bygga en ny sajt. Om hon får tekniktrassel, eller annat trassel, frågar hon nätverket på Twitter om hjälp. Det funkar nästan alltid.

Livet som egenföretagare är väldigt fritt. Men det kan också vara slitigt.

- Jag tycker att det är trist att det nästan blivit ett statement att det inte går att vara ledig som egenföretagare. Jag tycker om att jobba, men jag behöver såklart semester också.

Är du disciplinerad?

- Vad menar du med det? Jag tror inte att man blir mer effektiv av att gå upp tidigt på morgonen. Jag jobbar väldigt varierande tider. Ibland på morgonen, ibland sent på kvällen. Det beror på.

44 år.

Gör: Driver Miku.

Bästa arbetsplatsen: Gillar att sitta på Fröken Olssons gård.

Kommande projekt: Ett utvecklingsprogram på distans om personligt ledarskap ihop med tre kollegor.

Mest läst