Christoffer Alperud vill locka fler till plåtslagaryrket.
Christoffer Alperud vill locka fler till plåtslagaryrket.

Arbetslös? Bli plåtslagare!

ANNONS
|

Ungdomsarbetslöshet kan beräknas på olika sätt. När verksamheten Hitta rätt sysselsättning på Fryshuset räknar är den 15–16 procent.

– Under de dryga två år som vi har jobbat har 89 procent av våra ungdomar fått sysselsättning. 60 procent har fått fasta jobb, säger Lotta Forsberg, verksamhetschef.

Företag bjuds in, får träffa arbetslösa unga. De unga får lära sig till exempel att jobba med självkänslan och hur man nätverkar.

På onsdagen hade de Christoffer Alperud på besök. Han är plåtslagarlärling och yrkesambassadör för branschorganisationen PVF, Plåt & ventforum. Innan han kom till Fryshuset på Kviberg hade han ägnat morgonen åt att avsluta fönsterbytet på en fastighet i Johanneberg.

ANNONS

– Det är extremt lätt att få jobb, förklarar han. De närmaste åren saknas 1500 plåtslagare inom bygg och ventilation och det är ett av Arbetsförmedlingens tio hetaste yrken.

– Jag fick en praktikplats som ledde till fast jobb redan innan jag avslutat utbildningen. Det räckte att ringa till två företag.

För de arbetslösa killarna och tjejerna berättar Christoffer Alperud att han tjänade 15000 i månaden redan på praktiken. Medellönen för en plåtslagare är 24215.

– Men jag vet 23–24-åringar som redan startat egna företag och tjänar mycket mer. Svenska plåtslagare är dessutom eftertraktade utomlands, vi har bra utbildning och är skickliga. I Norge kan man tjäna riktigt bra.

Just igår var ingen höjdardag för att lansera ett yrke där man ofta jobbar ute på tak. Regnigt och grått.

– Lägger man upp det smart kan man vara i verkstad sådana här dagar och ta fram nytt material istället. Det är ett extremt fritt jobb som går ut på att se ett problem och sedan själv lösa det, säger Christoffer.

ANNONS

Att så många plåtslagare saknas på arbetsmarknaden tror han beror att många inte vet att yrket ens finns. Det stämmer på Assad Osman, 25, som varit arbetslös sedan februari.

– Jag hade aldrig hört talas om det. Men det låter bra att tjäna pengar redan på praktiken och att det är lätt att få jobb.

Viktor Pettersson, 24, med 1,5 års arbetslöshet bakom sig, skulle helst vilja jobba konstnärligt.

– Men plåtslagare låter intressant även om det inte var åt det hållet jag först tänkte. Det där med att lösa problem lät bra.

Fakta: Vägar till yrket

Det finns fem sätt att utbilda sig till byggnadsplåtslagare eller ventilationsmontör.

Gymnasieskolans treåriga byggprogram. Efter utbildningen följer cirka två år som lärling.

Genom praktik i företag och utbildning, av branschen godkänd utbildare, kan man bli plåtslagare även om gymnasiet saknar utbildningen.

ANNONS

Företagslärlingar utbildas dels på företaget, dels av branschen godkänd utbildare, i fyra år.

40-veckors plåtslageriutbildning genom Arbetsförmedlingen, därefter följer 1,5 år – 2,5 år som lärling.

På några platser i landet kan man få utbildningen genom Komvux.

Källa: www.platslagare.nu

ANNONS