Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Arbetsgivare rasar mot höjda skatter

De rödgrönas budgetmotion innebär kraftiga försämringar för näringslivet, enligt Svenskt Näringsliv.

”Återinförd förmögenhetsskatt, höjd koldioxidskatt och en ny kilometerskatt är bara några exempel på hur företag drabbas. Höjda skatter skapar inga nya jobb”, kommenterar vd Urban Bäckström.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Svenskt Näringsliv förutspår att de rödgrönas ekonomiska politik kommer att bli bekymmersam för många branscher, däribland transportsektorn och skogsindustrin. Organisationen ser också negativt på att rut-avdraget avskaffas, vilket drabbar arbeten inom den privata tjänstesektorn.

"Tre miljoner får höjd skatt"

Statsminister Fredrik Reinfeldt stämmer in i kritiken.

– Thomas Östros sade i går att vi (de rödgröna) höjer inte skatten för låg- och medelinkomstagare. Men skatten höjs för tre miljoner löntagare, sade statsminister Fredrik Reinfeldt på en pressträff på måndagen.

Främst sker det genom att alla som tjänar över 40 000 kronor i månaden får lägre jobbskatteavdrag och de förändringar som görs vad gäller avgifter till a-kassan, enligt Reinfeldt.

Reinfeldt kritiserar oppositionen för att tala om miljoner men dölja miljarder.

– Det verkar finnas en hemlig person någonstans i skogen som man kan ta pengar ifrån.

I slutändan, resonerar Reinfeldt, vältras alla skattehöjningar över på vanligt folk.

– Höjda skatter försvinner inte. När åkarna får en dyrare transport tar han ut det på sina kunder, säger han.

Finansminister Anders Borg talar om de rödgrönas ”kostnadsslägga”, som kommer att leda till högre arbetslöshet och lägre sysselsättning.

Enligt Borg kommer de höjda skatterna på bland annat bensin, transporter och fastigheter, höjda arbetsgivaravgifter för unga och slopat rut-avdrag att leda till att inflationen ökar med 0,5 till 1 procent.

Räntorna ökar och för ett hushåll med normala lån kan det handla om 5 000–10 000 kronor mer om året, enligt Borg.

Olofsson värnar rut-avdraget

Centerledaren Maud Olofsson var inte heller förtjust.

– De försämrar Sveriges och företagarnas konkurrenskraft, minskar drivkrafterna, försämrar för företagen och skapar högre räntor och inflation, sade hon.

Olofsson lyfte särskilt fram de tusentals jobb som enligt henne kommer att försvinna inom hushållssektorn när rut-avdraget avskaffas. Det är en politik som slår direkt mot kvinnor och unga, hävdade hon.

Folkpartiets ekonomiske talesman Carl B Hamilton hävdade också att oppositionens politik förvärrar ungdomsarbetslösheten när man tar bort halveringen av arbetsgivaravgiften för unga under 26 år.

Samtidigt konstaterade han att oppositionen i grunden accepterar regeringens jobbskatteavdrag, vilket är en triumf för alliansen.

Bönder ogillar pålagor

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, tycker att sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag är bra. Men i övrigt blir det tummen ner.

– Det här innebär ytterligare pålagor för de som är verksamma i skogs- och jordbruket, säger LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson.

Han är kritisk till Miljöpartiets språkrör Peter Erikssons uttalande om att de som bor på landsbygden är budgetförslagets vinnare.

– Men han har inte redovisat hur, han får gärna göra det, säger Pettersson som befarar att förslagen försämrar det svenska jordbrukets konkurrenskraft.

Slår mot villaägare i Stockholm

Villaägarnas riksförbund ser de rödgrönas budgetmotion – med bland annat återinförd fastighets- och förmögenhetsskatt, avskaffat rut-avdrag och höjda kostnader för el – som en ”välriktad spark” mot villaägare i Stockholms län.

”Oppositionens förslag kommer att tvinga en del småhusägare att flytta från sina hus för att få ekonomin att gå runt. Nästan 8 av 10 villor som får höjd fastighetsskatt ligger i Stockholms län och många av dem som bor i dessa hus har knappa marginaler”, kommenterar vice förbundsdirektör Joacim Olsson i ett pressmeddelande.

Villaägarna tycker också att det är egendomligt om höjd skatt på småhus ska bekosta sänkt skatt på bostadsrätter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.