Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
to_tuve_03

Applåder till tjänstemän i möte om flyktingbostäder

Tuve-mötet om de planerade flyktingbostäderna blev, jämfört med de tidigare mötena i västra Göteborg, en mer sansad tillställning.

Kommunens tjänstemän fick till och med applåder när mötet avslutades.

Att råskället inte var det som dominerade i Glöstorpskyrkan berodde förmodligen på en märkbar närvaro av medlemmar i facebookgruppen Tillsammans i Tuve, som sedan starten för två veckor sedan fått över 800 medlemmar. Initiativtagare till den är Sükran Dogan, som bott i Tuve i 31 av sina 34 år.

– Jag är för flyktingbostäder men tycker att modulerna skulle vara mer utspridda än i förslaget. Detta tycker jag att man måste kunna ha en saklig diskussion om.

Sükran Dogan är glad för att hennes fb-grupp ”för gemenskap och glädje” fått så många medlemmar, men hon är också bekymrad över att spänningarna mellan folk har ökat.

– Gamla skolkamrater har slutat hälsa, de bara sneglar på mig. Det är läskigt.

För de kommunala topptjänstemännen var gårdagskvällens möte det sjätte om flyktingbostäder. Glöstorpkyrkans 350 platser i kyrk- och församlingssal blev snabbt fulla, och de 150 som inte kom in fick besked att ett ytterligare möte skulle avlösa det fullsatta.

Även om flera välkomnande inlägg fick applåder, blev det också bifall till en rad starkt kritiska. De handlade om personlig säkerhet, och geoteknisk säkerhet.

Flera personer undrade hur kommunen kunde föreslå en plats så nära Tuverasets.

Fastighetsdirektör Magnus Sigfusson svarade att inga markundersökningar ännu gjorts, men att sådana ska göras om platsen blir aktuell. På en fråga om alternativa lokaliseringar nämnde Sigfusson att det gamla rasområdet varit en av de som kommunen tittat på men avstått från att gå vidare med.

Flera mötesdeltagare sade sig bo ”alldeles i närheten” av de planerade tillfälliga bostäderna, och undrade hur kommunen skall ”trygga säkerheten”.

Michael Ivarson, chef för sociala resursförvaltningen, sa sig förstå oron, förklarade att alla ensamkommande har kontaktpersoner bland personalen och hänvisade till vad polisledningen sagt om larm från boenden:

– Av alla händelser som polisen åker på är en procent kopplade till boende. Och av dem handlar det i nio fall av tio om konflikter mellan dem som bor där. En stor majoritet av ungdomarna är väldigt motiverade att komma in i samhället, sa Ivarson.

En ung kvinna i publiken förklarade sig vara för integration men mot att unga ensamkommande ”klumpas ihop”. Fastighetsdirektören svarade att det är möjligt att ”blanda upp” med exempelvis studentbostäder.

– Hittar vi många platser att bygga på kan vi göra så. Det lämpligaste är 100 till 150 boende per plats men då kanske vi behöver 30 platser i Göteborg i stället för de tolv som nu är på förslag, sa Magnus Sigfusson.

Mest läst