Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Apparna som hjälper cyklisten

Cykelprojektet Styr och ställ har varit en succé. Och på nätet och i appar finns nu flera tjänster som ska göra Göteborg mer cykelvänligt.

Runt om i Göteborg finns 50 stationer med 600 cyklar som vem som helst kan hyra. Sedan tidigare finns också mobilapplikationen AllBikesNow, som företaget bakom Styr och ställ har lanserat. I appen väljer man sina favoritstationer, hittar närmaste cykel och ser över sitt konto.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I sommar har det kommit ytterligare elektroniska hjälpmedel för alla som trampar sig genom Göteborg.


Bra cykelappar
"Punkappen" är gratis och finns både för iPhone och android-telefoner. I telefonen kan användaren se var närmaste plats för att pumpa däck, byta lampa eller för andra reparationer finns. Dessutom finns info om närmaste hyrcykel-station.

Sedan en tid tillbaka finns också "Cykelreseplaneraren" som hjälper till att hitta den snabbaste eller lämpligaste cykelvägen. Man kan också välja om man är en lättsam, normal eller kraftfull cyklist. Planeraren är ingen mobilapp, utan finns på sajten trafiken.nu.


Lyckad cykelsatsning
Cykelsatsningen, med Styr och ställ i spetsen, har varit väldigt lyckad hittills. 16 526 abonnemang för att kunna hyra cyklar har tecknats i år, och ytterligare 20 stationer ska vara uppe 2013.

Nere vid Centralstationen står Daniel Söderström och pillar med en betalningsautomat. Han är på besök från Stockholm och försöker låna en cykel.

- Det är lite krångligt, men man får ju lära sig. Jag tycker det är smidigt och nästan konstigt att det inte funnits tidigare. Det är bra att det är billigare än i Stockholm också, säger han och cyklar iväg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.