Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
456735.jpg

Antonov har ansökt om att bli ägare i Saab

Den ryske finansmannen Vladimir Antonov har lämnat in en formell ansökan till Riksgälden om att gå in som ägare i Saab Automobile.

- Det enda jag kan säga är att vi fått in ett brev från Convers Group, Antonovs bolag. Men innehållet kan jag inte kommentera, säger Marja Lång, presschef på Riksgälden till GP.

Enligt TTELA har Antonov bekräftar att han lämnat in en ansökan.

Saabs styrelseordförande Victor Muller kommenterade på onsdagen ansökan som att "Vi har gjort en formell ansökan om att tillåta honom (Antonov) att komma tillbaka".

Riksgälden vill trots Mullers bekräftelse inte kommentera innehållet i brevet från Antonovs bolag Convers Group.

- De enda kommentarer vi har i dag är att vi har en löpande diskussion med Saab, säger Marja Lång.

Har ni några särskilda diskussioner med anledning av Saabs betalningssvårigheter?

- Det får du tänka efter själv. Men rent principiellt, om ett företag har svårt att betala sina leverantörer kan det bli väldigt besvärligt för företaget, säger Marja Lång.

Saab har hittills fått 217 miljoner euro i lån och kan söka upp till totalt 400 miljoner euro.

Saabs styrelseordförande Victor Muller har däremot tidigare i år sagt att han försöker låna upp pengar, för att lösa de tagna EIB-lånen innan de löper ut 2016, för att Saab ska bli helt oberoende av svenska staten.

Marja Lång vill dock inte svara på om en ansökan om att lösa lånen kommit in till Riksgälden.

Saab Automobiles informatör Gunilla Gustavs säger sig inte känna till någon ansökan från Antonov.

- Han har uttalat sig tidigare om ett intresse, men jag har inte någon specifik information om något mer officiellt.

Är pengar från Antonov en del av lösningen på Saabs betalningssvårigheter?

- Jag vågar inte uttala mig om sådana finansiella frågor. Men det finns olika lösningar som är på gång, säger Gustavs.

Tidigare har han förklarat att han vill gå in med kapital på mellan 440–620 miljoner kronor, så att Saab och dess moderbolag Spyker Cars N.V. kan få ett bättre buffertkapital. Pengar som alltså kan användas när man får problem med likvida medel.

Bakom ansökan till Riksgälden om delägarskap i Saab står Vladimir Antonovs bankgrupp Convers Group. Oleg Sukhorukov, vice vd på Convers Group, vill inte ge några ytterligare kommentarer.

Men han berättar att Antonov tänker köra ett Saabrally till. Då handlar det inte om att övertyga Riksgälden och EIB om att få kliva in som ägare, utan om att ratta en Saab rätt på de svenska vägarna.

De båda tänker nämligen även i år ställa upp i det klassiska Midnattssolsrallyt i mitten av juli. Starten går i Västerås. I fjol tävlade Vladimir Antonov i en Saab 99 Turbo av 1978 års modell. Nu hoppas han tävla i en Saab och också vara delägare i bolaget.

I den nyutkomna boken Cirkus Muller av TV 4-journalisten Jens B Nordström säger Antonov att det i själva verket var han som kom med idén att köpa Saab Automobile och frågade Victor Muller om de skulle göra ett försök. Han hade fallit för märket sedan han haft en 9000 Aero i mitten på 1990-talet.

Mest läst